Политическата група Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) също обяви, че няма да подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията.

Вчера това решиха и „зелените“.

Решението на крайната левица бе взето днес на среща на ЕОЛ/СЗЛ с кандидатката в Европарламента.

„Изслушахме внимателно г-жа Фон дер Лайен и я въртяхме на шиш (използваният английски глагол в случая е to grill – б.р.) относно нашите 10 ключови изисквания към бъдещата Комисия. Нейните отговори бяха недостатъчни, за да задоволят главните стремежи на гражданите на ЕС. Те ще помогнат за утежняването на хроничните проблеми, пред които е изпран ЕС“, заяви и.д. председател на групата – германецът Мартин Ширдерван.

Радикалната левица в ЕП е обезпокоена също от наследството на Фон дер Лайен като военен министър на Германия. Става дума за оръжейни доставки за Саудитска Арабия и подкрепа на военна намеса. Безпокойство буди и предлаганата от кандидатката милитаризация на ЕС.

Урсула фон дер Лайен не дала и разумно предложение на реформата за системата на убежище в съюза, с която дасе сложи край на позорните според ЕОЛ/СЗЛ случаи на смърт на мигранти в Средиземно море.

„Даваме си сметка, че тя няма визия, основана върху социалната справедливост или човешките права. Тя ще прокарва неолибералната полтика, довела до безпрецедентни бедност и неравенство сред европейците. Не видяхме особено желание за борба с укриването на данъци и измамите от страна на големите корпорации“, допълва Ширдерван.

Групата на ЕОЛ/СЗЛ включва различни леви формации – от умерени до радкални катогръцката СИРИЗА. Тази група не е част от проевропейската коалиция в Европарламента. Тя едва ли ще повлияе на резултата от гласуването за председател на Еврокомисията, насрочено за идната седмица в Страсбург.

Досега обаче Урсула фон дер Лайен има сигурната подкрепа единствено на своята Европейсканародна партия (ЕНП).

Групата „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) обяви вчера, че няма да подкрепи германската християндемократка.

Социалистите, либералите и консерваторите отложиха решението си за идната седмица, непосредствено преди гласуването.