„Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“.

Така президентът и бивш началник на Военновъздушните сили Румен Радев реагира на новината от вчера, че Министерският съвет е решил да подпише сделката за нови F-16 със САЩ. 

Според държавния глава към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности.

"Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които  се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта", заяви още Радев.

За договорената цена за 8 самолета от 1,256 млрд. долара, Радев заяви, че много зависи какво включва тя:

„Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“.

Пак ремонт на изборното законодателство? Прави се с някаква цел

"Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без той да бъде манипулиран, нямат цена", заяви Радев в коментар на намерението на ГЕРБ да отменят машинното гласуване на местните избори наесен, а и след това. 
„Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията и по отношение на подготовка и цена на обществената поръчка, и по отношение на организацията за използване на машините“, посочи президентът. И настоя да се спре с изтъкването на това, че м ЕС няма машинен вот.
 
„Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави, аз съм съгласен да премахнем машинното гласуване“, заяви държавният глава.

По думите му отмяната на машинното гласуване е удар и по нашите  сънародници зад граница, които все повече очакват да бъде чут техният глас, а с този отказ всъщност се отдалечава към хоризонта електронното дистанционно гласуване.

Румен Радев осъди наложилата се практика няколко месеца преди всеки избор да се прави ремонт на изборното законодателство, което „затвърждава убеждението, че това се прави с някаква цел“.