Главният адвокат на продуцента Харви Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства, бе професорът по право от "Хардвард" Роналд Съливан. Той обаче се отказа да го защитава още през май заради масови протести в собствения му университет. Вторият юрист, който замени Съливан, бе Хосе Баез.

Днес и той се отказа от делото, което много хора определяха за модерната версия на процеса срещу О.Дж. Симпсън, поради "фундаментални несъгласия" с продуцента, предаде Асошиейтед прес.

Баез уточнил пред съдия Джеймс Бърк още миналия месец, че Уайнстийн е влошил техните взаимоотношения, като е комуникирал с него чрез други адвокати и не се е съобразявал със споразумението за заплащане.

"Поведението на г-н Уайнстийн превръща ефективната му защита в неприемливо трудна и той желае да извършва действия, към които имам фундаментални несъгласия", написа адвокатът.

Уайнстийн се договори с Баез и Съливан през януари, след като се отказа от предишния си екип от адвокати. Малко преди това главният юрист Бенджамин Брафман неуспешно се опита да спре началото на процеса. 

Сега Уайнстийн разполага с едва 60 дни да наеме нов екип от адвокати, с които да застане пред съд в Ню Йорк и да отговаря срещу две обвинения в сексуално насилие. Първото е за изнасилване на жена през 2013 г., а второто - за извършване на сексуален акт с друга през 2006 г.

Засега се е договорил с юристите Артър Айдала (от Ню Йорк, който преди е защитавал рапъра 50 CENT), бившия професор по право от "Харвард" Алън Дършоуиц, шефът на телевизията "Фокс Нюз" Роджър Ейлс и адвокатите от Чикаго - Дона Ротуно и Деймън Черонис.