Българите направиха известно изключение от европейската тенденция за висока активност на отминалите европейски избори. Защо не гласуваха? От „Галъп интернешънъл“ са задали открит въпрос на онези, които си признаха, че не са гласували. 

Средно за страните членки на ЕК избирателната активност беше над 50 на сто - най-високата от 25 години насам. В България обаче към 20 ч (когато беше краят на изборния ден) на 26 май ЦИК отчете едва 32,64 на сто гласували.

Най-големият процент - 37 на сто -  ясно назовава големия проблем: общо разочарование от партиите и политиците. Отговорите са: „не вярвам на никого“, „няма за кого“ и още ред подобни от типа „всички са еднакви“.

Към този факт се прибавя и това, че 28% от попитаните не могат да назоват конкретна причина. Това допълнително показва пълна отчужденост от политическия процес, отбелязват авторите на изследването, което е проведено специално за Българската национална телевизия.

В 18% от случаите се изтъкват лични причини. Както и оправданието „не бях в съответното място или не бях в България“. В някои от случаите явно е имало по-важен ангажимент, посочват се здравословни проблеми и др.

15% не виждат смисъл да се гласува или се съмняват в честността на изборите. 2% заявяват открито, че за тях този точно тип избори не са важни.

Сред по-възрастните хора изпъква здравословното състояние, сред най-младите – още по-сериозен е делът на онези, които не могат да назоват причина (което показва пълното отчуждение от политиката и обществените процеси). Сред активните възрасти личи, че е имало повече други ангажименти и липса на интерес към наличните опции за гласуване.

"Ако трябва да се обобщи: негласувалите у нас не са намерили достатъчно варианти, които да подкрепят. Това може би се дължи на факта, че за пръв път от много време насам в тези избори нямаше ярки нови формации. А търсене за такива имаше – личи си по гласовете за малки, алтернативни, независими или откровено екзотични кандидати. Каквито и нови опции да има обаче, това не отменя сериозното недоверие към политическата прослойка. Дори и част от отговорите тук да не са докрай искрени, именно негодуванието срещу елита проличава ясно", коментират от "Галъп интърнешънъл".