Правителството готви нови мерки за борба с контрабандното гориво. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов. Той посочи, че се готвят законодателни промени за „допълни мерки за независимост за наблюдение на данъчните складове и търговията за горива“

С новите мерки трябва „да се намали човешкият фактор в наблюдението на този вид стоки“, обясни Горанов и уточни, че ще се планира да бъдат внедрени „термо камери“, УКВ радио системи и друга техника за наблюдение. 

По думите му се готви „засилване на капацитетите на държавните органи с редуциране на влиянието на човешкия фактор“.

Финансовият министър представи готвените промени по време на заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика ои контрабандата. На него бяха поканени за изслушване и главният прокурор Стори Цацаров и неговият заместник – Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, представители на ДАНС, ГД Гранична полиция, ГДБОП, митниците. 

Самото заседание започна с тържествена церемония, на която председателят на комисията Емил Димитров – Ревизоро, връчи плакети – „за рационално поведение и за проактивност“ на Сотир Цацаров, както и на Владислав Горанов, и на Младен Маринов за успехите им в борбата с контрабандата и сивия сектор. И докато всеки един от участниците в срещата отчитатеше дейността на своята институция, не забравяше да благодари на останалите за доброто сътрудничество.  

Министър Горанов заяви, че държавата вече е „отвоювала една огромна територия от сивия сектор“.  Той се похвали, че от края на 2014 г. до края на 2019 г. – „за един полтически мандат приходите в бюджета са нараснали с 50 % или това са 14 милиарда лева“. 

Според разчетите на финансовото министерство просрочените задължения към държавата са за 225,6 млн. лв. 

„Събираемостта на приходите е от ключово значение за доброто управление на държавата.“, каза Горанов и обобщи:  „Борбата със сивата икономика не е явление, тя е процес". 

От прокуратурата отчетоха като голям успех акциите срещу нелегалните фабрики за производство на цигари. Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че контрабандните цигари за първото тримесечие на 2019 г. са 3,8% от пазара и делът им е най-нисък досега. 

Заместникът му Иван Гешев отиде по-далеч в самохвалството. 

„Целенасочено се насажда виждането, че има неработещи институции. Видимо е, че е неверно на базата на това, което се случва в сектора за борба с контрандата.“, коментира той. 

И добави, че с разкриването на няколко случая са били предотвратени  щети за 500 млн. лв. за бюджета. 

Само в една от фабриките щетите за фиска били за 180-200 млн. лв. на годишна база при действаща една поточна линия. Намерена е и втора поточна линия, видимо чисто нова... Някой е загубил 25 млн. лева само в деня на акцията, пресметна Гешев.  

По думите му това е най-голямата незаконна производствена дейност. И определи като „доста сериозен успех“ работата на правоохранителните органи.