Интересни, обнадеждаващи и в някои отношения разочароващи детайли разкри писателят Джордж Р. Р. Мартин за новия сериал на HBO, предистория на "Игра на тронове" пред "Ентъртейнмънт Уийкли".

Шоуто, което ще се развива около 5000 години преди събитията в оригинала, в момента се снима в Северна Ирландия.

Засега се знае само, че ще има сблъсъци с Белите бродници и че прародителите на някои от познатите ни герои ще се появят в новия сериал - но пък няма Таргариени или дракони.

Мартин, който е и изпълнителен продуцент на новия сериал, разкрива 5 нови детайла за него:

1. Във Вестерос ще има не 7, а 100 кралства.

"Ако отидеш назад във времето, кралствата са 9, преди това - 12, и в крайна сметка, толкова назад са 100 кралства - мънички кралства - това е ерата, за която говорим", обяснява Мартин.

Това означава един много по-хаотичен и опасен континент - епоха, в която постоянните сблъсъци между фамилии са нещо обичайно, а не извънредно, както бе в началото на "Игра на тронове", когато Вестерос бе в дълъг мирен период.

2. Ще има Старки и вълчища

"Старките определено ще ги има. Очевидно и Белите бродници, или както се наричат в книгите ми, Другите."

Освен това ще има вълчища и мамути - и сигурно далеч повече от тези в оригинала.

3. Няма да има Ланистъри.

Тук вече е ударът за феновете на безскрупулната фамилия. 5000 години по-рано тях още ги няма - но пък друга фамилия владее техните земи.

"Скалата на Кастърли е там. И всъщност там живеят семейство Кастърли - на които е кръстена до времето на "Игра на тронове", обяснява авторът.

Според историята на Вестерос, семейство Кастърли са били измамени от Лан Хитрия - основателя на Ланистърите, който е успял да им отнеме имотите и така да постави основните на своята династия.

4. Отново ще има много главни герои

Засега е ясно, че три основни персонажа - играни от Наоми Уотс, Наоми Ейки и Денис Гоу - ще са централни за историята. Но Мартин отбелязва, че историята няма да е фокусирана само върху тях.

"Както знаете от "Игра на тронове", ние никога не номинирахме някой за водещ актьор или водеща актриса (бел.ред. - във връзка с награди) до съвсем скоро, винаги само за поддържащи герои. Мисля, че това ще важи и за този сериал."

5. Името на сериала ще е неочаквано

Все още няма официално обявено име на предисторията. Преди Мартин предлагаше името "Дългата нощ", същото, като еп. 3 на последния осми сезон на "Игра на тронове". 

Той все още предпочита това заглавие, но има и други идеи.

"Чух предложение, че би могло да е "Най-дългата нощ", което е вариант, който ми харесва", споделя той.

И най-важното от интервюто - Мартин потвърждава, че макар да има много проекти, в момента пише само един - последната книга от "Песен за огън и лед".