Парламентарните групи на БСП и ДПС бойкотираха тази сутрин работата на парламента и така, поне засега, успяха да спасят машинния вот.

Макар и в зала, народните представители от двете партии отказаха да се регистрират за старта на заседанието. Управляващите и присъдружната им "Воля" пък не успяха да съберат всичките си налични депутати. Така след три опита се оказа, че кворум няма и днес Народното събрание няма да заседава.

Като първа точка в дневния ред трявбаше да бъдат разгледани поредните изменения в Изборния кодекс. С тях от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат отпадане на машинното гласуване не само за местния вот този октомври, но и за всички бъдещи избори за кметове и общински съветници, както и за национален парламент. Левицата и Движението са против.

Първоначално бе обявено, че ДПС подкрепя това предложение. Оказа се това не е точно така. При първоначалните разговори партията е подкрепила отмяна на гласуването с машини само за настоящия местен вот, но не и за бъдещите такива и за парламентарните, каквото впоследствие се оказа законодателното предложение на управляващите. Затова и сега ДПС заедно с БСП бойкотира измененията.

Заседанието днес започна както обикновено в 9 ч. Парламентарната шефка Цвета Караянчева обяви регистрация и на таблото светнаха 115 народни избраници вместо изискуемите за да има кворум 121. Караянчева подчерта, че депутатите на ДПС и левицата са в зала и отказват да се регистрират и безсилна даде 5-минутна почивка. След нея ситуацията бе същата и Караянчева обяви нова почивка, този път от 10 минути. Направи трети опит, като при него се оказа, че петима депутати бързо са дошли на работа, но пак с един по-малко, за да започне заседанието.

Така Караянчева се принуди да разпусне народните избраници, подчертавайки отново физическото присъствие на тези от ДПС и БСП.

Но преди да ги изпрати в съботно-неделен отдих, обяви, че иска да прочете декларация по повод 28 години от приемането на Конституцията.

"Вие утре може да го празнувате, няма проблем...", вметна парламентарната шефка. 

И изчете декларацията. След което посочи в заключение "от себе си":

"За съжаление, днес не сме пример за подражание. Честит празник! На банките си имате по една книга, която можете да разгледате. Като подарък от Народното събрание."

Председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова отбеляза, че левицата "няма въображение", и допълни:

"Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии."

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отвърна на огъня:

"Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме за машинното гласуване."

До предложението на управляващите за отмяна на машинния вот пък се стигна, след като Централната избирателна комисия отчете хаос и масови грешки в протоколите (които се попълват не от машините, а от членовете на секционните комисии) по време на евровота през май. Според ЦИК машините излизали и твърде скъпо финансово. Това е така, защото за изборите за Европейски парламент ЦИК реши да ги наеме, а не да ги закупи и така да могат да бъдат използвани и в следващи избори. Иначе наесен трявба да гласуваме с 6000 устройства.

Преди всички да се разотидат обаче Караянчева обяви, че ще свика извънредно заседание на парламента във вторник. Със същия дневен ред.