Видео, в което мъж посяга да удари израелска туристка пред детето ѝ, се превърна в тема в израелските медии. Мъжът се оказва управител на 4-звездния хотел Best Western Plus Premium Inn в Слънчев бряг. Случаят е анонсиран от предаването "Сутрешни новини" като "Кошмар в Бургас". 

[[nid:85343]]

Туристите - двама възрастни и две деца, са направили резервация за лукс апартамент в хотела. Те плащат предварително, но когато пристигат, се оказва, че апартаментът им вече е зает от други хора. Служителят от видеото/според израелските медии е и собственик на хотела/ им предлага да ги настани в стая за трима души, но в друг хотел, защото в този няма места.

Жените, които са платили предварително за стаите си обаче отказват. И тогава се стига до момента, в който мъжът става агресивен и дори пада при опит да нанесе ритник в тялото на една от жените. 

Според почетния консул на Израел чужденците са подали жалба в деня, в който са си тръгнали от нашата страна.
 
"Каратистът" е Иван Тодоров, управител на хотела. Часове след публикуването на клипа полицията отведе Тодоров, съобщава бТВ. Адвокатът му Димитър Москоянев твърди обаче, че клиентът му е жертвата:
"Те плюят ето това момиче, скандалът е жесток, плюят, хвърлят, собственикът на хотела влиза в същия момент и директно тушират напрежението като ги изведат от хотела, след това тя проявява въпросната агресия".

Прокуратурата в Несебър започна досъдебно производство

По-късно Районната прокуратура в Несебър съобщи, че е образувано досъдебно производство за извършено престъпление "хулиганство". 

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление „хулиганство“, за деяние, извършено на 5 юли.

„Израелските туристи, жалбоподатели по преписката, са подали заявление на полицията на 10 юли. След извършената проверка полицейското управление, преписката ни е докладвана днес преди обяд и в рамките на половин час са предприети действия за започване на наказателно производство“, каза пред "Фокус" Радост Бошнакова, административен ръководител на прокуратурата в Несебър. По думите ѝ правело впечатление, че туристите не са подали сигнал до полицията непосредствено след случилото се, а едва пет дни по-късно и то в деня, в който са отпътували обратно за държавата си.

„Това на практика ще затрудни събирането на гласни доказателства чрез разпита им като свидетели в хода на едно съдебно производство, тъй като същите не се намират на територията на страната“, добави тя. 

За това престъпление се предвиждало наказание до 2 години затвор, според нея.

„Районна прокуратура – Несебър е постановила извършване на процесуално-следствени действия по събиране на гласни доказателства чрез разпит на свидетели – такива, които са в подкрепа на обвиненията, и такива, които опровергават обвиненията. Ние трябва да извършим пълно обективно и двустранно разследване до достигане на обективната истина по случая. И дали този запис, който се върти в електронното пространство, не е манипулиран“, каза Бошнакова. 

Наблюдаващият делото прокурор е постановил изискване на записите от охранителните камери, които са поставени в хотелския комплекс и, ако има такива и се съхраняват, да се назначи техническа експертиза за идентификация на образите и действията, извършени по това време

Спорът бил за часа на настаняване 

В хода на деня министъра на туризма Николина Ангелкова коментира случая. Но от изявлението й, разпространено от пресцентъра на ведомството, става ясно, че според МТ спорът е възникнал заради часа на настаняване. 
Мобилни групи на министерството, съвместно в Комисията за защита на потребителите, проверили хотела.
"На място експертите са установили, че конфликтът и разговорът на висок тон е започнал заради желание на четирима туристи-две жени и две деца да бъдат настанени веднага след пристигането им в 11 ч. и отказ на хотела да го стори преди 14 ч. На място е бил и представител на туроператора и гостите вече са настанени в друг хотел", разказват от МТ.
От съобщението обаче не се разбира кой е бил крив и кой прав в спора за резервацията. Посочва се само: "Представителите на държавата са проверили детайлно документите по резервацията на туристите и твърдо са настояли, че професионализмът изисква уважително отношение към туристите - български или чуждестранни, независимо от ситуацията. Що се отнася до документите за категоризация на хотела - при проверката не са установени нарушения." Цитирана е и самата Ангелкова: "Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това."
 
 
От министерството държат да отбележат също така, "че интересът за туризъм у нас от Държавата Израел е стабилен и в последните години отбелязва устойчив ръст в годините".
"Данните показват, че в периода януари-май 2019 г. чуждестранните туристически посещения от Израел са 71 764. За миналата година броят им се увеличава със 17,3% спрямо 2017 г. до 244 146. През 2017 г. гражданите на Израел посетили България са били 208 594, което представлява увеличение от 13,7%", разказват от ведомството на Ангелкова.

Позицията на посолството на Израел у нас

"Не трябва да забравяме, че туристите от Израел в България стават все повече през последните години и подобни случаи не отразяват отношенията между хората от Държавата Израел и България, още по-малко отразяват все по-тесните връзки между двете държави", се казва в позиция на посолството на Израел в София.

Изявлението е подписано от временно управляващия дипломатическата мисия и говорител на посолството на Израел в България Виолет Дяченко. Ето

"Посолството на Израел в България научи с голямо съжаление за случая с израелски туристи, станали жертва на агресивно поведение от служител на хотел в курорта Слънчев бряг. Бяхме уведомени, че пострадалите са подали оплакване в полицията в Бургас. Вярваме, че местните власти ще направят всичко необходимо за възстановяване на справедливостта. Засегнатите израелски граждани вече са се прибрали в Израел", се казва още там.