Първите доставки на руските зенитни ракети С-400 вече са във военна база в Анкара, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Си Ен Ен.

Сделката за ракетите е между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган и е трън в очите на САЩ. Вашингтон вече няколко пъти предупреди, че ако Турция приеме ракетното оръжие ще й бъдат наложени санкции. Бяха спрени курсовете за обучение на турски пилоти за американските изтребители Ф-35. САЩ заплашват, че ще бъде развалено и споразумението за доставка на самолетите. Белият дом се закани да не допусне разполагането на руско оръжие в страна от НАТО.

"Първата група компоненти от договора за зенитните руски ракети С-400 беше доставена в авиобазата Мюрею в Анкара", се казва в изявление на министерството на отбраната. Добавя се, че доставките на ракетния комплекс започват от днес - 12 юли, предаде ТАСС.

Тези дни президентът на Турция Реджеп Ердоган обави, че освен покупката на ракетите Турция ще стане и производител заедно с Русия на комплекса С-400.

Разгръщането на С-400 ще започне през октомври 2019 година, заяви наскоро министърът на отбраната на Турция Хулус Акар. Според генералния директор на "Ростех" Сергей Чемезов, общата цена на ракетите е около 2,5 милиарда долара.

С-400 "Триумф" е руска зенитна ракетна система с голяма и средна дължина на полета. Предназначена е за поразяване на оръжия за въздушно нападение или разузнаване, както и различни други въздушни цели в условията на мощен и интензивен огън и радиоелектронно противодействие.

НАТО изрази в петък загриженост от доставките на руските С-400 в Турция. Съюзът припомни, че Алиансът многократно е предупреждавал Анкара за тяхната несъвместимост с оръжейните системи на НАТО и изтребителите Ф-35.

„Оперативната съвместимост на нашите въоръжения е основополагаща за НАТО при провеждането на нашите операции и мисии“, заявиха от НАТО.