Китайският износ е спаднал през юни на фона на засиленото напрежение в търговията със САЩ, а вносът се е свил повече от очакваното, предаде Ройтерс.

Китайските производители се борят с вялото търсене в страна и в чужбина, а вдигането на митата, обявено от САЩ през май, заплашва да свие още повече и без това малките маржове на печалба. Това подкрепя мнението, че Пекин трябва да обяви скоро повече мерки за стимулиране на икономиката.
Износът е спаднал с 1,3 процента на годишна основа, сочат обявените днес митнически данни. Анализаторите очакваха спад от 2 процента след неочаквано повишение през май.
Вносът е намалял със 7,3 на сто, докато прогнозите бяха за спад от 4,5 на сто след свиване от 8,5 процента през май. Това подсказва, че вътрешното търсене остава доста ограничено въпреки мерките за насърчаване на растежа от миналата година.

Китай отчита търговски излишък от 50,98 милиарда долара за миналия месец спрямо 41,66 милиарда излишък през май. Анализаторите прогнозираха излишъкът да бъде на равнище 44,65 милиарда през юни.
Юни бе първият пълен месец, през който са прилагани по-високите американски мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Вашингтон ги въведе няколко седмици по-рано след провала на търговските преговори между двете световни икономически сили.
Макар двете страни да се споразумяха в края на юни да подновят преговорите и Вашингтон заяви, че ще се въздържа от повишаване на митата, съществуващите тарифи останаха в сила.
Няма определени срокове за новия кръг търговски преговори, а САЩ и Китай все още не са се договорили по значителни проблеми, което засилва риска от по-продължителна и скъпа търговска война.
Китайският търговски излишък със САЩ, който е източник на напрежение между двете страни, е нараснал до 29,92 милиарда долара през юни спрямо 26,9 милиарда долара през май.
За първото полугодие китайският търговски излишък със САЩ се е повишил с 5 процента до 140,48 милиарда долара спрямо 133,76 милиарда долара за същия период миналата година, предаде БТА.