Близо хиляда деца са били изведени от биологичните им семейства за времето от началото на 2018 г. до май 2019 г. заради риск за здравето и сигурността им. Това съобщава социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос

Ако през 2018 г. 731 деца са били настанени в семейства на близки и роднини, то за първите пет месеца на 2019 г. броят им е 270. През изминалата година в приемни семейства са били преместени 1162 деца, а от началото на 2019 г. до май месец те са 490.   

"Настаняването на дете извън семейството следва поредността на мерките за закрила, регламентирани в Закона за защита на детето (семейство на роднини или близки, приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или в краен случай – настаняване в специализирана институция)", се казва в отговора на министър Петков. 

Той уточнява, че това е крайна мярка и се предприема само при изчерпване на всички възможности за подкрепа и закрила на семейството, освен в случаите, когато се налага спешно извеждане или са застрашени живота, здравето или сигурността на детето.

Според практиката на социалните служби от съществено значение е, че всеки случай на настаняване на дете извън семейството се основава на индивидуален подход. 

„Също така, следва да се има предвид, че по отношение на предприеманите мерки за закрила, свързани с настаняване на дете извън семейството, се осъществява съдебен контрол“, добавя министърът.  

Отговорът му завърша с уточнението, че не се предвиждат зкаонодателни промени, свързани с децата в риск. Но съобщава, че от януари 2021 г. съществуващите домове за деца, лишени от родителска грижа, които се управляват от общините, и домове за медико-социални грижи за деца, които се управляват от Министерството на здравеопазването, се ще бъдат закрити.