ДПС ще настоява не само за машинно гласуване на избори, а и за машинно преброяване на гласовете. Това се разбра от думите на председателя на партията Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет (ЦС) днес. Целта е максимално ограничаване на субективния момент в установяването на резултатите от проведен вот. От движението са категорични, че това ще доведе и до повече доверие в изборния процес от страна на гражданите.

ЦС прие декларация, посветена на политическата обстановка, в която се казва, че "държавата в лицето на Министерския съвет абдикира от задължението да осигури честни избори". Изводът е на база подозрението, че машинното гласуване на европейския вот е било умишлено компрометирано от институциите - теза, споделена преди ден от депутатите Йордан Цонев и Хамид Хамид при дискусията  в правната комисия за отмяна на машинния вот, предложена от ГЕРБ. От ДПС гласуваха "против", въпреки че през седмицата управляващата партия обяви как имала подкрепа от опозиционната формация по темата. 

Тази сутрин депутатите от движението не се регистрираха за парламенарното заседание, на което трябваше да се гласуват на първо четене промените в Изборния кодекс, предложени от властта.

„Ние предлагаме следните неща – машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган“, поясни още Карадайъ.

На въпрос дали ДПС ще е на работа в парламента във вторник, за когато Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание за отмяна на машинното гласуване, Карадайъ не отговори по същество. Партията щяла да решава на заседание същия ден.

"Нашата цел е да си запазим влиянието в местната власт и ако имаше сили и възможности да разширим това влияние, защото за нас е важно с местната власт и управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности“, добави Карадайъ.

В декларацията на ДПС за актуалната полититическа обстановка се казва още, че "провалът на сегашното управление е неизбежен".

"Демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани“, декларира Карадайъ.