Книгата „100 срещи с мен“ (ИК „Алма комуникация“) съдържа сто интервюта с проф. д.н. Любомир Стойков, публикувани в печатни и електронни издания в периода 1993 – 2018 г. Целта е да се представят компактно на читателите негови възгледи за културата, медиите, журналистиката, образованието, политиката, морала, нравите, чувствата, изкуството, красотата, стила, модата, лайфстайла, всекидневието и редица още теми – индивидуални и социални.

Много от идеите и схващанията на известния журналист, учен и университетски преподавател са представяни в отделни негови публицистични и научни книги и монографии, но вестникарското интервю дава незаменимото предимство теоретичните анализи и преценки да бъдат достъпни за по-масовата аудитория, тъй като са по-живи, по-атрактивни и по-образни.

Клуб Z публикува избрани цитати от новата книга на проф. Любомир Стойков.

1. „Тоталното опростачване е най-голямата рана в днешната ни култура“

2. „Люпилнята за звезди е публична фалшификация.“

3. „Всеки има право да бъде модерен - от бебето до пенсионера“

4. „PR-ът е този, който включва лампата“

5. „Известността е като хубавата жена: не е толкова трудно да я постигнеш, по-трудното е да я задържиш!“

6. Най-красивите мечти на българите ще се сбъднат само при условие, че те са на висотата на своята съдба и са готови да изминат своята част от пътя към справедливостта, към по-добрия и по-стойностния начин на живот. А това става с мъдрост, труд и постоянство.

7. „Много важните хора, каквото всъщност означава абревиатурата vip, по правило са значими личности, които са важни за обществото, будят силен интерес и са търсени и желани от медиите. Място за „випаджии“ има навсякъде. Банално е сега да говорим за червените килими и коктейлните зали. Параметрите на висшето и светското общество са очертани още от Франсис Скот Фицджералд и Труман Капоти... Темата за разделението на vip и „простосмъртни“ не ме вълнува толкова, колкото въпросът за сближаването между тях. Риалити форматите на телевизията създават впечатлението, че всеки може да бъде vip и че границите са заличени, което обаче е много илюзорно. У нас с понятието vip ужасно се преиграва и това неминуемо води до неговата девалвация. Далеч по-важно е истинските „випове“ да намалят своята суетност и показност и да се ангажират още по-резултатно с важни социални и хуманни каузи.“

8. Много са причините да обичам България. Сред тях са и критичността, енергията и свежестта на най-новото поколение.

9. „Истинският елит (или поне голяма част от него) не е във властта, не носи отговорност за съдбата на България, за съществуването на обикновения човек у нас. Най-умните, най-талантливите, най-честните и най-моралните бягат от управлението на държавата или просто не са допускани до него. Кой е в елита и кой е извън него – това не се определя от партийни схеми, протоколни указания или несериозни медии, а от колективната памет и от реално стореното за благоденствието и просперитета на обществото и народа. Истинският елит не позволява спекула и манипулация и не може да бъде направляван, защото той всъщност е призван да води, да направлява. Същинският елит е завладян от благородната кауза за развитие и усъвършенстване на всеки и на всички. Всеки има правото да критикува елита или онзи, който се мисли за негов представител, но е грешно – даже престъпно, да не се допуска елитът до управлението.“

10. „Три са най-страшните поражения от чалгата – примитивизъм, вулгарност и крайно консуматорство“

11. „Човек може да се смее, без да помъдрява, но не може да помъдрява, ако не се смее!“

12. „Никога не съм робувал на външния вид. Но изповядвам максимата на Оскар Уайлд, че само повърхностните хора не съдят по външността. За мен е важна комбинацията между култура, интелект, характер и външност – тя е част от начина да изразиш себе си.“

13. „Модата е изтощителна любовница“.

14. „Случайността е пратеничка на съдбата или още маска на предопределеността“.

15. „Аз съм умишлено, целенасочено формиран работохолик и това ми доставя огромно удоволствие.“

16. „Разочарованието (ми) не е толкова лично, колкото социално: тъжно е да виждаш, че преобладаващата част от хората не живеят по-добре, а обратното; че расте безработицата като цяло и особено сред младите; че двете десетилетия демокрация – казано по-общо, не успяха да зарадват повечето от българите... Винаги съм искал начело на нашата държава да има хора умни, почтени, красиви, нравствено и духовно извисени. Хора, които да представят достойно България в чужбина. А точно в това отношение ние куцаме ужасно. Не съм удовлетворен нито от имиджа, нито от репутацията на страната ни и на нейните управляващи... Вярвам обаче в инстинкта на обикновения човек и в духовната мощ на елита. Ако те се миксират успешно, България ще я бъде!“

17. „Духовното излъчване стои над папийонката.“

18. „Общуването с красотата е най-голямата привилегия на професията ми.“

19. "Модата е синкретично средство за разкриване на индивидуалността. Тя не е само стил на обличане, нито само маниери и не се свежда до материалните възможности. Трябва да се изтъква преди всичко духовността, т. е. с малко усилия човек да може да постигне големи резултати."

20. "Едно от най-силните оръжия на жената е нейната смелост. Жената е много по-смела от мъжа. Особено в критични ситуации."

21. "За някои случайността е мястото, където Господ се подписва с псевдоним."

22. "Големите ефекти са в малките неща."

23. "Щастието е уникалното усещане за пълноценно съществуване, за радост от живота и от това, което сме постигнали."

24. "Давай повече, отколкото получаваш, и винаги ще бъдеш богат и щастлив!"

25. "Животът е предопределеност и случайност, воля и късмет, но най-вече въпрос на достойна и честна самореализация."

26. "Елегантността е мярата и дозата между индивидуалност, модерност, удобство и красота. Тънкият усет към точната дреха за точния човек в точното място."

27. "Дамите се раждат с висше образование по естетика."

28. "Модата не е само празна суета. Тя си има своите принципи, които –ако се спазват – могат наистина да направят живота ни по-естетичен и смислен."

29. "Модата е шанс за всеки един от нас да бъде разкрепостен и индивидуален в своя избор, да намери най-добрия начин да изрази себе си."

30. "Не можеш да бъдеш елегантен ако не постигнеш хармония между личността си и дрехата."

31. „Люпилнята за звезди е публична фалшификация.“