Двамата претенденти за нов лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия и за премиер на страната, Борис Джонсън и Джереми Хънт, мислят, че могат да сключат споразумение за Брекзит с Европейския съюз без спорния "предпазен механизъм" за избягване на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, предаде Франс прес.
Джонсън и Хънт говориха снощи пред Би Би Си.

"Ние ще имаме споразумение до 31 октомври" - датата на предвиденото излизане на Великобритания от ЕС, което вече бе отложено два пъти - каза бившият британски министър на външните работи, който е явен фаворит в надпреварата.

Джонсън призова за премахване на предпазния механизъм за ирландската граница, като изрази увереност, че може да бъде намерено алтернативно решение в рамките на споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел.

Настоящият британски външен министър, който също бе интервюиран от Би Би Си, изрази желание да промени предпазния механизъм, за да получи подкрепата на парламента, който отхвърли три пъти договорената от сегашния премиер Тереза Мей сделка с ЕС.
Европейските лидери нееднократно дадоха да се разбере, че не искат промени в текста на споразумението.
Хънт обаче отново каза, че е получил уверения от германската канцлерка Ангела Меркел, че "ако един нов британски премиер предложи различен проект за ирландската граница, те ще го разгледат".
Докато Борис Джонсън се ангажира да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври, то неговият съперник отказа да посочи конкретна дата, допускайки забавяне от няколко дни, ако е необходимо. Джереми Хънт изрази очакване Брекзит да стане факт до Коледа.
Също в интервю за Би Би Си, Тереза Мей каза, че си тръгва от "Даунинг стрийт" 10 със смесица от гордост и разочарование. Британската министър-председателка увери, че е договорила "добро споразумение" с ЕС, но довери, че е "подценила нежеланието на някои членове на парламента да направят компромиси".
Името на наследника на Тереза Мей ще стане ясно на 23 юли. 
Предпазният механизъм предвижда в краен случай Северна Ирландия да спазва известен брой правила на общия европейски пазар, за да бъде избегнато възстановяване на физическата граница на острова. Целта е да бъдат запазени мирните споразумения за британската провинция от 1998 г. и целостта на единния пазар, припомня Франс прес.
Тази разпоредба обаче бе разкритикувана остро от най-пламенните привърженици на Брекзит, които искат категорично скъсване на Великобритания с ЕС. Малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която осигурява на консерваторите мнозинство в парламента, отказва да приеме различно третиране на провинцията от останалата част от Обединеното кралство.