Година и три месеца след откриването Дунав мост 2 се извършва ремонт и се подменя изцяло асфалтовото му покритие в посока от Румъния към България.

Това съобщи пред журналисти Владимир Андреев - изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост 2 Видин - Калафат".

Съоръжението, известно още с името "Нова Европа", бе открито официално на 14 юни 2013 г.

 "От средата на септември на моста е стартирал ремонт и се подменя изцяло асфалтовото покритие - засега на бавната лента в посока Румъния - България. Частичен ремонт на асфалтовото покритие се извършва и в една от лентите на платното от България за Румъния", обясни Андреев.

Ремонтните дейности започнали заради нарушено асфалртово покритие. Те се извършват от фирмата изпълнител на обекта - испанския консорциум "FCC", който има все още задължението да извършва гаранционни ремонти, съгласно договора.

"Не бихме могли да се ангажираме със срок кога ще завършат ремонтните дейности. Фирмата-изпълнител е компетентна и тя до момента не е оповестила крайния срок за завършване на ремонтните дейности", каза още Андреев.

Независимо от ремонтните дейности в момента няма затруднения в движението по Дунав мост 2. На този етап едната лента е свободна и движението се осъществява нормално.  

От румънската страна на моста също са се появили дефекти по асфалтовото покритие на инфраструктурата.