БСП е за модернизация на българската армия, но тя не трябва да  надхвърля 2% от БВП. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на изпълнителното бюро в Шумен. Тя допълни, че модернизацията на армията трябва да е обвързана с индустриално сътрудничество, което да дава възможност на българската икономика и предприятия да се развиват и да не е за сметка на други социални, недофинансирани сектори като здравеопазване, образование, социална политика и т.н.

"След като мине утре решението на Министерски съвет, ще свикаме отново нашия съвет по външна политика и отбрана, ще го запознаем с конкретната сделка и ще решим какво да бъде парламентарното ни поведение. Ако плащането е накуп, веднъж това надхвърля 2% от БВП тази година и ще се наложи актуализация на бюджета, т.е. едно от условията, които нашата партия е заложила в решението си ще бъде нарушено, но нека коментираме, когато решението на Министерски съвет стане факт“, каза Корнелия Нинова.

БСП ще направи отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистването на избирателните списъци. Според нея с премахването на машинното гласуване, се посяга на демократичния и на прозрачния процес на гласуване в България и се отнема правото на хората, дадено им по закон.

"Смятам, че го правят с цел манипулиране на изборите, защото машините не могат да подправят протоколи, да дописват мъртви души. Ние искаме изчистване на списъците, да се гарантира видеонаблюдение, да остане машиното гласуване и редица други предложения, които сме давали по Изборния кодекс. Ще ги направим отново и се надяваме да този път бъдем чути и нашите предложения да бъдат приети. Това ще бъде гаранция за демократични избори, ако отново ги отхвърлят, особено относно списъците с мъртви души, е ясно за какво се готвят наесен", коментира Корнелия Нинова.