Офисът на италианския премиер се дистанцира от лобиста, разследван по подозрение, че е търсил руски пари за партията на вътрешния министър Матео Салвини - Лигата, като заяви, че въпросният човек е присъствал на вечеря неотдавна в чест на гостуващия президент на Русия Владимир Путин само защото съветник на Салвини се намесил в негова полза, предаде Асошиейтед прес.
Офисът на премиера Джузепе Конте разпространи изявлението, след като бил залят от молби за информация за присъствието на Джанлука Савоини на вечеря, дадена от италианския лидер за Путин на 4 юли във Вила Мадама.
Савоини е разследван в Италия за търсене на финансиране за Лигата на стойност милиони долари, след като седмичникът "Еспресо" съобщи, че е обсъждал плана с руски представители в Москва миналата година, няколко месеца след като Лигата стана партньор в популисткото правителство на Конте.

"Конте не познава лично г-н Савоини", се казва в изявлението от кабинета на премиера, и се уточнява, че на вечерята са били поканени участници във форум за италианско-руски диалог, състоял се в Рим няколко часа по-рано в италианското външно министерство.

Офисът заяви, че е проучил как Савоини се е оказал на вечерята и е установил, че присъствието му на форума е било уредено от Клаудио д'Амико, съветник на Салвини, и че поканата за вечерята била "автоматично последствие" от участието му във форума.

Салвини от години се застъпва за края на санкциите на ЕС срещу Русия, които по думите му вредят на италианския бизнес. Салвини настоява, че нито той, нито партията му не са взели "нито рубла" от руснаците. Съперникът на Салвини, лидерът на Движението 5 звезди и вицепремиер в коалиционното правителство Луиджи ди Майо вчера поиска парламентарно разследване за финансирането на политическа партия. 
Опозиционните депутати настояват за оставката на Салвини.
Савоини лобира за по-тесни италианско-руски връзки чрез асоциация, базирана в Ломбардия, заможната северна италианска област, която е крепост на Лигата, пише БТА.