Здравната каса ще се конкурира с частни здравни фондове, а вноската ще бъде 8%. Такъв план за демонополизация на НЗОК предвижда новият здравноосигурителен модел, който ще бъде представен днес от здравния министър Кирил Ананиев в НДК.

Всеки български гражданин ще може да избира дали да внася здравна вноска в НЗОК или в частен здравен фонд. В здравния фонд обаче ще плаща и потребителска такса, чиято стойност все още не е ясна. Частните фондове пък ще трябва да се лицензират, и да наберат 1 млн. души, преди да могат да започнат.

При фалиране на фонда, пациентът се връща обратно към НЗОК. Ако не потърси сам частен фонд, той автоматично се осигурява от НЗОК.

"Възможността ни като граждани да избираме къде за внасяме парите си е в наш интерес. Ако не сме доволни като пациенти, можем да сменим фонда с друг", обясни предимството на идеята д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването пред бТВ днес.

Според специалисти това няма да доведе до повече пари за здравеопазване и не решава всички проблеми на здравната ни система, защото новите фондове ще трябва да работят със същата здравна инфраструктура.

"Няма равнопоставен достъп на българите, и българинът доплаща най-много от европейците за здравеопазване. Този модел, който ни ес предлага, е за богати нации. Българският народ не е от тези, и никакви доплащания от този сорт няма да арантират здравеопазване за по-голямата част от хората", обясни Иван Кокалов, председател на синдикатите по здравеопазване.

В дискусията днес ще се включат представители на парламента, правителството, съсловни организации и лекари.