Общо 282 души са били задържани снощи във Франция при сблъсъци в няколко града, след като Алжир се класира за финала на Купата на Африка, след като победи Нигерия на полуфинала, съобщи днес френското вътрешно министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Арестите са свързани и с изстъпления на тържествата по случай френския национален празник - 14 юли, уточниха от министерството на вътрешните работи. В предварителния арест остават 249 души.

Хиляди фенове на алжирския отбор излязоха по улиците във Франция, за да отпразнуват класирането за финала за Купата на Африка. Сцените на ликуване обаче отстъпиха място на напрежение и инциденти през нощта в Марсилия, Париж и Лион.

В столицата имаше сблъсъци между запалянковци и органите на реда на централния булевард "Шанз-Елизе". В късните часове са били задържани 50 души, а 202 - за опасно шофиране, посочи полицейската префектура.

В Лион бяха подпалени десетки автомобили, а в Марсилия сблъсъците с полицията продължиха до късно през нощта.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер поздрави тази сутрин в изявление в Туитър "полицаите, жандармеристите и пожарникарите, които цяла нощ бяха мобилизирани" за "начина, по който са реагирали и за професионализма им, което е позволило да се овладее насилието и да бъдат задържани (нарушителите)".

 

 

В четвъртък многолюдни празненства на футболни запалянковци, които се радваха на победата на Алжир на четвъртфинала за Купата на Африка, бяха опетнени от инциденти, определени от френското правителство като неприемливи, особено в района на "Шанз-Елизе", където имаше разбити и ограбени магазини, припомня АФП.