Бойко Борисов иска да установи диктатура, но не може да го направи и затова управлението може да се разпадне във всяка секунда. Това казва политологът проф. Евгений Дайнов пред "Фокус".

"Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Дори тип Орбан той не може да въведе диктатура, камо ли тип Путин. И това е вечната драма на Бойко Борисов. Конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе", заяви Дайнов.

Според него от Европа ще дойде импулсът против това да се правят диктатури на европейска територия.

"Още малко и Европа, като се изправи още малко, ще се сложи краят на всякакви диктатури. Но Бойко Борисов не може, не знае, не иска да установи реална диктатура, а това единственият начин този управленски модел да съществува. И затова това управление може да се разпадне във всяка дадена секунда, въпреки подкрепата в парламента може да отидем на избори във всяка дадена секунда, защото градежът на диктатура не е завършен и Бойко Борисов няма да го завърши", каза още Дайнов.

И допълни, че ще бъде изумен и "истински омаян", ако правителството си изкара мандата. Според Дайнов хората във властта са си внушили, че ще бъдат в управлението много дълго време. "Може би завинаги".

"И започват да правят това, което обикновено се прави в такива случаи – да си избират групи от населението, срещу които да предприемат действия. Засега най-вече законодателни, най-вече срещу онези групи от населението, които те са убедени, че първи излизат да протестират, когато е заплашено общото благо от страна на властта. Тоест има нещо като военни действия на властта срещу прогресивно и европейски мислещите хора в България. Това виждам аз като голяма картина", заяви Дайнов.

Той определи премахването на машинното гласуване като "част от онази война, която една проста, непросветена, вулгарна и алчна власт води срещу хората, които не са като тях"

"Тези хора им пречат и на тези хора трябва да бъде показано си мисли тази вулгарна власт, че са безсилни, къде им е мястото и да бъдат преследвани по всички възможни, както се казваше навремето – гонка по устав. Забележете как последните години отпадна всякакво говорене от страна на властта за електронно гласуване? Забелязахте ли защо? На тях не им трябват хора, българи, които живеят в Европа и Америка, да гласуват. Не им трябват, защото те не са като тях. Така че очаквам да успеят да забранят машинното гласуване по някакъв начин", заяви Дайнов.

Според политолога хората във властта "искат всички да станат като тях".

"Но не си дават една много елементарна сметка: ако всички станат като тях, ако всички са вулгарни, прости и крадливи, кой ще измисля неща в това общество, кой ще произвежда, кой ще работи? Това сме го виждали в края на байтошовския комунистически режим. Беше същото", допълни Дайнов.

Според него "Апартаментгейт" не е "голямата беля на ГЕРБ".

"Това са сравнително дребни кражби. Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества. И второ – икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Това няма как да бъде изчистено. Това се вижда. Ако смятате, че хора, които решават тук да инвестират в заводи, внезапно казват: „А, няма“, ако смятате, че тези хора са толкова глупави да не инвестират в тази стабилност, те не са глупави. Те виждат какво става", каза Дайнов.

Според него ДПС се опитва да вземе максимално количество власт без да минава през парламентарни избори. Дайнов заяви, че "Обединени патриоти" отдавна не са обединени.

"Аз твърдя, че никога не са били патриоти. Нагаждащи се към ситуацията екстремисти - също толкова самовлюбени, колкото и ГЕРБ. Съдбата им е като на всякакви такива хора – накрая потъват в караници помежду си, защото нямат ясна идея, която да привлече гражданите. Това, което видяхме на европейските избори е, че на терена от ВМРО май останаха единствените, но ще започнат и те лека-полека да залязат", коментира Дайнов.

Според него гласове в парламента, които да крепят мнозинството, ще се намерят дори ако "последният така наречен патриот напусне". И те ще дойдат от ДПС и "Воля".

"Европейските избори разбутаха много тежко и в България, и особено в Европа, кочинката на фашизоидните националисти, които пълзят напоследък в ЕС. Тяхната кочинка вече е разбутана. Те не взеха властта в Европа и никога няма да я вземат. Напротив – напред излязоха либерали и зелени, които са същински тип европейци. Тази кочинка, която се надявам да с разбута наесен с местните избори, е кочинката на най-окопалите се в местната власт - ГЕРБ и ДПС. От ДПС като че ли няма да дадат да им се разбута кочинката, но на ГЕРБ със сигурност ще се разбута", каза още Дайнов.

Според него управлението се задъхва, защото "единственото, което прави, е да яде" и "започва да се дави".