Китайското правителство и държавните компании ще прекратят бизнес отношенията си с американските компании, които ще продават оръжие на Тайван, предаде Ройтерс, цитирайки външното министерство на Китай.

Пекин твърди, че Република Китай никога не е отхвърляла възможността чрез употребата на сила да мине под контрола на КНР. В същото време комунистическата страна често определя Тайван за най-чувствителния въпрос в отношенията ѝ със Съединените щати.

Миналата седмица Пентагона обяви, че Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на оръжие на Тайван, която се равнява на 2,2 милиарда долара и представлява - 108 танка "Ейбрамс" и 250 ракети "Стингър", като те са произвеждани съответно от компаниите "Дженерал Дайнамикс" и "Рейтиън". 

Говорителят на външното министерство на Китай Гън Шуан заяви, че продажбата на оръжие е нарушение на международното право и нарушава китайските суверенитет и национална сигурност.

"Китайското правителство и китайските компании няма да си сътрудничат, нито ще поддържат търговски отношения с тези американски компании", заяви той по време на пресконференция. "Не мога да разкрия детайлите в този момент. Но вярвайте на следното - китайците винаги си държат на думата", подчерта Шуан.

В неделя официалният вестник на Китайската комунистическа партия публикува статия в профила си в WeChat, където изброи американски компании, срещу които могат да бъдат наложени санкции.

Сред тях бяха "Хъниуел Интернешънъл", която произвежда двигателите на танковете "Ейбрамс" и производителката на частни самолети - "Гълфстрийм Аероспейс", чийто собственик е "Дженерал Дайнамикс". Китай е важен пазар и за двете фирми.

Отношенията между Китай и САЩ са обтегнати поради изтощителната търговска война, през като Пекин и Вашингтон взаимно си вдигат митата.

Това не е първият път, в който КНР е заплашвала, че ще наложи санкции срещу американски компании, които продават оръжие на Тайван. Пекин е обявявала подобни намерения поне на два пъти - през 2010 и 2015 г., но не е ясно дали след това е налагал санкции.

Въпреки че отношенията между Вашингон и Тайпе са неофициални, САЩ са задължени по закон да подпомагат Тайван при отбраната и да бъдат най-големият снабдител на оръжие, въпреки че Франция в миналото е продавала военни кораби и бойни самолети на острова.

Китай също е ядосана на Щатите за това, че са приели на посещение президентката на Тайван Цай Ин-уен по време визитата ѝ при дипломатически съюзници на Карибите. Тя ще посети САЩ отново в края на пътуването си тази седмица.