„Мислите, че 007 никога не може да бъде жена или чернокож? Е, тя е и двете!“

Това е най-новата спекулация от страна на „Дейли Мейл”. Но, както и да изглежда на пръв поглед тази новина, тя е изненадата, която може да се очаква от режисьора Кари Фукунага („Истински детектив”)и сценаристката Фийби Уолър-Бридж („Убивайки Ийв”), за да направят петия и последен Бонд филм на Даниел Крейг актуален и незабравим. Тъмнокожата британска актриса Лашана Линч ще бъде агент 007 в предстоящия филм за Джеймс Бонд. А в ролята на Джеймс Бонд все пак влиза Даниъл Крейг, пише филмовият сайт „Индиуайър”.

По-рано бе съобщено, че Линч („Капитан Марвел”) ще играе Номи – агент на MI6, която следи пенсионирания Джеймс Бонд в Ямайка, докато неговият приятел от ЦРУ Феликс Лайтър (Джефри Райт) се опитва да го наеме за една последна мисия. От Бонд се иска да спаси отвлечен учен, за когото се подозира, че участва в измама с генно инженерство, организирана от злодея Рами Малик. Има слухове и за предполагаемо завръщане на Кристоф Валц в ролята на суперзлодея Блофелд в сцена, сякаш извадена от „Мълчанието на агнетата” – героинята на Леа Сейду го посещава в затвора в опит да измъкне ценна информация от него.

Радикалната идея, че Номи ще получи легендарния кодов номер на Бонд в предстоящия филм, вече предизвиква вълнения и противоречия. Досега не се е случвало друг агент да носи този номер (въпреки че Бонд временно е използвал кодов номер 7777 в романа „Човек живее само два пъти“). Но може би пенсионирането е достатъчна причина МИ6 да прехвърли агентския номер 007 на Номи?

Някои неща обаче не се променят никога – и едно от тях е, че винаги верният на себе си Бонд ще се опита да съблазни новата 007. Несъмнено това отваря нови любопитни възможности пред Бонд за взаимодействие със собствения му номер – в лицето на красива черна жена, която е умна, способна, а и сигурно не по-малко смъртоносна от него. Сценаристката Фийби Уолър-Бридж определено е имала много възможности да съчетава странното си чувство за хумор с психологически дълбочини и ирония.

„За мен е наистина много интересно – казва тя, – как някой, който може да убие човек, в следващия момент може да стане очарователен. Но това, което най-много ми харесва в поредицата, е остроумието.”

Що се отнася до въпроса, с който започва текстът в „Дейли мейл” – възможно ли е да видим в ролята на Бонд тъмнокож актьор или жена, или може би и двете – той остава за по-следващия филм: „Бонд 26”.

Новият филм за Бонд излиза през април 2020 г.

"Площад Славейков"