САЩ са идентифицирали маскирания мъж от видеозаписите с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, както и на британеца Дейвид Хейнс, предаде Ройтерс.

"Идентифицирахме го", каза шефът на ФБР Джеймс Коуми на пресконференция.

Федералното бюро разкрило самоличността на мъжа благодарение на работата си с партньори, като британските служби МИ-5 и МИ-6. Мъжът се появи във видеоматериали, който показваще обезглавяването на тримата заложници. Тези дни той заплаши да убие втори британски заложник - Алън Хенинг.

Джихадистът е британец или е отраснал в Обединеното кралство. Твърдението се основава на факта, че в обръщенията си във видеоклиповете той говори с британски акцент.

Убиецът е известен с прякора си Джон. Прозвището иде вероятно от името на легендарния английски музикант Джон Ленън. Той е водач на група джихадисти, която се нарича "Бийтълс".

Шефът на ФБР обаче не спомена името и народността на идентифицирания.

Новината за идентифицирането на Джон бе разпространена в навечерието на вота на британския парламент. Днес се очаква той да поззволи на ОБединеното кралство да се включи във въздушните удари срещу джихадистите от "Ислямска държав" (ИД) в Ирак.

Джеймс Коуми допълни, че заговорът срещу САЩ и Европа на групировката "Хорасан", чиито бази в Сирия бяха бомбардирани от САЩ, все още не е осуетен.