Най-вероятно е Йорданка Фандъкова да бъде преизбрана за кмет на София, ако се кандидатира отново – даже и срещу нея да се изправи омбудсмана Мая Манолова.

Това излиза от социологическо изследване на политическите нагласи в София, проведено от Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов в края на юни и началото на юли.

Проучването е проведено в периода 24 юни-3 юли 2019 г. сред 1014 пълнолетни граждани на столицата с пряко стандартизирано интервю по домовете.

Омбудсманът и столичната кметица са политиците с най-висок рейтинг сред жителите на София.

Двете имат изравнен рейтинг със съвсем лек превес, в рамките на статистическата грешка, в полза на омбудсмана. Манолова печели доверието на 49,5 на сто от анкетираните, а столичната кметица - на 48,1 на сто.

Третата позиция е за президента Румен Радев, а четвъртата за премиера Бойко Борисов.

Според данните Йорданка Фандъкова на първи тур би водила с 36 на сто пред евентуална кандидатура за Мая Манолова, която може да разчита на 23 процента подкрепа. При втори тур Фандъкова би получила 59% от гласовете на твърдо решилите да се явят пред урните срещу 41% за Манолова. Тези проценти се представят в една твърде хипотетична ситуация.

Нито една от двете засега са обявили намерението си да се кандидатират за кмет на София.

На поредния въпрос дали ще се яви на местните избори наесен, Манолова отговори в неделя пред бТВ с поредното: “Нямам решение”. Но пренебрежението към това, за което тя и гражданите се борят, е вбесяващо, продължи тя. “Тоест, ще се кандидатирате за кмет, ако Ви вбесят докрай?”, поиска да уточни водещата. Отговорът, който получи беше: 

“Ако ядосат гражданите, ако продължат да се подиграват с избирателите…”.

Столичната кметица напоследък също отговаря, че все още не е взела своето решение. Попитана днес за пореден път, Фандъкова отговори:

"В момента вървят номинации в почти всички партии. Започват номинациите и в ГЕРБ. Септември месец ще имаме резултати".

Тя добави, че е запозната с номинациите и на БСП. "Номинират Мая Манолова като знаково лице на БСП", допълни тя. Самата Фандъкова била съсредоточена върху ангажиментите, които е поела за устройството на града, а не толкова върху това дали ще се кандидатира отново за кмет на София.

Юлий Павлов прогнозира и доста разнороден общински съвет. ГЕРБ могат да очакват 28,9% подкрепа, БСП – 21,8%, „Демократична България” – 5,6%, ВМРО – 3,8%, СДС – 2,2%, „Атака” – 2,1%, ДПС – 1,5%. Ако телевизионният водещ Слави Трифонов направи партия или подкрепи чужда листа, тя също би имала сериозно присъствие в СОС, показва проучването. Сред основните проблеми на София нейните жители посочват чистотата на града (за 22,2% от анкетираните), качеството на улиците и липсата им (15,9%), нередовния градски транспорт (15,1%) и мръсния въздух (12,1%).