СТРАСБУРГ

Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) няма да излезе с общо решение дали да подкрепи или не Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията.

Това съобщиха за Клуб Z участници в днешното заседание на групата на левицата в Страсбург.

Всеки сам ще реши как да гласува утре.

Причина за това е дълбокото разделение в редиците на социалистите. Една от причините е изпратеното до тях днес писмо на Урсула фон дер Лайен. В него тя изразява мнение, че ЕС трябва да се присъедини към Истанбулската конвенция за борба с домашното насилие. И предложи насилието срещу жените да бъде добавено в списъка на ЕС на престъпленията, определени в Договора на Европейския съюз.

„Разделението се задълбочи, след като и без това бе доста голямо. Всеки утре ще вземе сам своето решение“, заявиха за Клуб Z участващи.

Евродепутатът Петър Витанов, председател на българската делегация в групата на евросоциалистите, припомни, че БСП подкрепя решението на Конституционния съд. То гласи, че конвенцията на Съвета  на Европа, подписана от всички страни членки без Русия и Азербайджан, противоречи на основния закон.

На припомнянето, че Сергей Станишев подкрепя Конвенцията като лидер на ПЕС Витанов изтъкна, че това е допустимо. Като водач на европейска партия Станишев трябва да търси компромиси.

По-рано от групата на социалистите съобщиха в туитър, че внимателно ще оценят отговорите на Урсула фон дер Лайен. Те са на въпроси, поставени от депутати от СиД миналата седмица на срещата с нея.

Какво пише Фон дер Лайен

• Урсула фон дер Лайен се ангажира с въвеждането на минимална работна заплата в Общността и настоява за нов пакт за миграцията и даването на убежище, включително за цялостно преразглеждане на Дъблинския регламент.

• Кандидатката за председател на Европейската комисия се ангажира с постигането на неутралност по отношение на климата, до 2050 г., като вредните емисии бъдат намалени поне наполовина до 2030 г.

• Като свой приоритет християндемократката от Германия изтъква данъчното облагане на големите технологични компании, както и въвеждането на обща корпоративна данъчна основа в тази насока.

• Фон дер Лайен предлага въвеждането на всеобхватен европейски механизъм за върховенството на закона, като подходът за мониторинг да бъде еднакъв за всички страни-членки.

• Номинираната за председател на ЕК обещава усъвършенстване на системата за водещия кандидат. Тя смята, че транснационалните листи са важен допълващ елемент към европейската демокрация.

• Освен това Фон дер Лайен подкрепя и твърдо застава зад предложението за начало на преговори със Северна Македония и Албания за членство в ЕС. Тя обаче не казва кога ще стане това. Социалистите настояват преговорите да започнат още тази година. Но решението за началото им може да бъде взето от Европейскиясъвет, а не от председателя на Комисията.

До този момент две групи в Европарламента - „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) и Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ), вече обявиха, че няма да подкрепят германската кандидатка.

Либералите ще вземат решението си утре, след като дебатите с Урсула фон дер Лайен приключат около обяд.