Четирите американски депутатки от Демократическата партия с малцинствен произход, охулени в серия ксенофобски туитове на президента Доналд Тръмп, му отговориха на обща пресконференция във Вашингтон, предаде Франс прес.

"Няма да ни накарат да замълчим", каза чернокожата депутатка в Камарата на представителите от Масачузетс Аяна Пресли.

Тя обвини Тръмп, че му липсват доброта, съчувствие и почтеност, необходими за изпълнение на президентските задължения.

"Въпреки това насърчавам американците да не се хващат на тази въдица", продължи Пресли, според която нападките на президента имат за цел да отклонят вниманието от проблемите на американците."

Илхан Омар, която също бе мишена на президентските туитове, обвини Тръмп, че отстоява идеите на белите националисти. Тя добави, че той е предприел открито расистка атака срещу четири цветнокожи народни представителки.
Най-младата дама в Камарата на представителите - Александрия Окасио-Кортес, каза, че не е изненадана от риториката на президента, обвиняван редовно в расизъм, откакто влезе в Белия дом.
Депутатката мюсюлманка от Мичиган Рашида Тлаиб поиска задействане на процедура за импийчмънт срещу Тръмп - въпрос, който всява разделение в демократическата опозиция, добавя АФП.

Кандидатите за лидер на Консервативната партия и британски премиер Борис Джонсън и Джереми Хънт осъдиха снощи ксенофобските изявления на американския президент Доналд Тръмп по адрес на парламентаристки от Демократическата партия, предадоха Франс прес и Ройтерс.
На дебати, организирани от вестник "Сън", двамата претенденти за поста на Тереза Мей недвусмислено подкрепиха нейното изказване от вчера, че думите на Тръмп са напълно неприемливи. Но на журналистически въпрос двамата съперници за Даунинг стрийт отказаха да нарекат расистки изявленията на Тръмп, отбелязва АФП.

"Напълно неприемливо е и аз съм съгласен с министър-председателката", каза Борис Джонсън - фаворитът в състезанието за премиерския пост, резултатът от което ще стане известен на 23 юли.

"Мисля, че отношенията между Обединеното кралство и Съединените щати са изключително важни. Но ако сте лидер на голямо многорасово и мултикултурно общество, просто не можете да използвате такъв език", продължи Джонсън.

"Съгласен съм с Тереза Мей", заяви и Джереми Хънт, който е действащ външен министър. "Аз имам три деца, които са наполовина китайци, и те са британски граждани. Ако някой им каже: връщайте се в Китай, ще се смая. Подобно изказване би било съвсем небританско", каза той.

В серия туитове през уикенда Доналд Тръмп посъветва четири депутатки от Демократическата партия с малцинствен произход да си ходят от САЩ и да се върнат в своите страни. Въпреки възмущението сред конгресмените демократи и сред някои републиканци, президентът вчера отново отправи ожесточени нападки срещу младите парламентаристки, обвини ги, че "обичат неприятелите на Америка" и ги прикани да напуснат Съединените щати, ако не се чувстват щастливи там, напомня АФП.

В дебатите Джонсън заяви, че лидерът на опозиционната Лейбъристка партия е виновен в антисемитизъм, предаде Ройтерс.

"Мисля, че като оправдава антисемитизма, страхувам се, че наистина той е виновен", каза Джонсън.

Фаворитът за поста на Тереза Мей отказа да отговори дали ако спечели надпреварата за Даунинг стрийт, партньорката му ще живее с него в официалната резиденция на министър-председателя. Джонсън, който сега се развежда с втората си съпруга, отклони въпросите за среднощна кавга с партньорката си Кари Саймъндс миналия месец, заради която съседи извикаха полиция в дома му, посочва Ройтерс. 

"Не говоря за хората, които обичам, защото ако ги изведете на показ, не могат да отговарят за себе си. Имам много строго правило да не коментирам такива неща", каза той. На въпрос с кого ще живее на Даунинг стрийт, той отвърна: "Не искам да навлизам в каквито и да било предположения и теории за живеене на Даунинг стрийт." 

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн също се присъедини към осъдителните реакции срещу ксенофобските изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп за четири депутатки от Демократическата партия с малцинствен произход, предаде Франс прес.
Ардърн, приветствана от американски медии като "анти-Тръмп", заяви, че е горда с многообразието на своята страна.

"Обикновено не се меся в политиката на другите, но е ясно за мнозина, че аз съм напълно и изцяло несъгласна с него", каза тя по радио Нова Зеландия.

"В Нова Зеландия ние смятаме, че нашият парламент е представително място. Той трябва да прилича на Нова Зеландия, да бъде съставен от цяла палитра от различни етноси и култури. Никога не бива да съдим по произхода на когото и да било за правото му да бъде в парламента като депутат", продължи Ардърн, цитирана от БТА.