Финансовият министър Владислав Горанов, под чиято шапка е Националната агенцията по приходите (НАП), да поеме отговорност с оставка заради предполагаемия теч на личните данни и данъчната информация на милиони граждани и фирми от масивите на приходната агенция. За това настоява обединението "Демократична България" в специална позиция. 

Преди ден анонимни хакери обявиха в мейл до различни медии, че са пробили системите на НАП и са предоставили линк към база данни от 11 GB, съдържаща конфиденциална информация за милиони българи, чужди граждани, български и чуждестранни фирми. Предупреждението е, че това е половината от придобитата чрез пробив в информационните системи на държавата информация. Хакерите наричат киберсигурността на властта "пародийна", а правителството - "бавноразвиващо се".

От НАП на свой ред реагираха, че заедно с ДАНС и МВР се прави проверка дали наистина има теч на данни и пробив с сигурността на държавните системи. Росен Бъчваров от приходната агенция увери, че екипи ще работят през цялата нощ, за да установят какво се случва и автентични ли са данните, за които се твърди, че са от масивите на агенцията.

"Такъв огромен теч, в който се съдържат лични данни на милиони български граждани, показва недопустимо ниско ниво на информационна сигурност в държавните органи", реагират от "Демократична България" в позицията си.

"Министър Горанов носи пряка отговорност за теча не просто поради липсата на адекватни условия в управляваните от него структури, но и поради блокираните от него с години реформи в електронното управление, в т.ч. създаването на държавно предприятие “Единен системен оператор”, което да притежава нужната експертиза и да поеме прегледа на критичните системи в държавата. От "Демократична България" призовахме за изпълняването на това законово изискване при срива на Търговския регистър през миналата година, но до ден днешен това не се е случило", обясняват още от извънпарламентарната формация.

И продължават:

"Въпреки приетия Закон за киберсигурност държавните органи продължават да оперират при критично ниски нива на компетентност и защита. И докато бизнесът похарчи милиони за съответствие с общия регламент относно защитата на данните (GDPR), много от структурите на администрацията подминаха изискванията на регламента, въпреки че имат задължения по него."

От "Демократична България" казват още, че стратегията “Киберустойчива България 2020” трябва най-накрая да започне да се изпълнява, макар вече да е 2019 г. и целите да изглеждат непостижими. "Незабавно трябва да се обособи звено от експерти, които да направят пълен одит на критичните системи в държавата - нещо, което трябваше да се е случило още след срива в Търговския регистър", призовават още от коалицията между ДСБ и "Да, България".

"Време е държавата да започне да спазва поне правилата, които е поставила на бизнеса с оглед на  информационната сигурност и защитата на личните данни. И е време политическите фигури, които са символ на застоя в реформите, да напуснат сцената."