"Наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП. Част от информацията е сверена, прави се анализ на логовете, за да уточним кога се е случило това влизане в сървъра, което е несанкционирано." 

"Най-вероятно е атака отвън. Всяка система, която е направена от хора и е оформена за външен достъп, има своите уязвимости. Това не се случва само в България, но за България е първи случай." 

Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред бТВ, потвърждавайки, че има атака върху информационни системи на държавата.

Всички са при Борисов. 

Иначе рано тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов е събрал извънредно Съвета по сигурност, съобщи "24 часа". При него са всички шефове на специални служби, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов.

Преди ден анонимни хакери съобщиха в имейл до различни медии, че са източили масиви с лични данни и данъчна и финансова информация за милиони българи, чужди граждани и фирми. До момента е разпространена половината от информацията - 11 GB, се твърди още от хакерите. 

Министър Маринов потвърди, че екипи от МВР, ДАНС и НАП работят за изясняване на случая и степента на заплаха, както и откъде идва течът. А на конкретен въпрос дали това е заплаха за националната сигурност, отвърна, че "достъпът до такава информация винаги е свързан с националната сигурност". 

Шефът на МВР заяви още:

"Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организирани престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансов еквивалент на информацията. Може да се търси и политически анализ. Вчера правителството взе решение за сделката за купуване на самолети F-16, а мейлът е руски, откъдето идва информацията, иска се оставката на финансовия министър... Може да се прави и такъв анализ..."

На уточняващи въпроси значи ли това, че се прави връзка между събитията, Маринов уточни, че "всичко е възможно, всичко е хипотези" и призова да се изчака МВР, ДАНС и НАП да приключат проверките по случая. 

Информационен Чернобил

"Ние сме в ситуация на един информационен Чернобил."

Така експертът по киберсигурност Ясен Танев коментира пред бТВ информацията за хакерска атака върху базата данни на НАП и Министерството на финансите и изтичането на 11 GB записи на ЕГН, данъчна информация, доходи, данни за фирми, за които бе съобщено вчера. 

По думите на Танев "файловете са истински и са огромни, в тях има много информация".

„Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни”, коментира експертът.

Той призова държавните институции да излязат с ясна информация какво се е случило, както и да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор.

"Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъде профилиран", каза още Танев.

Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек.

Самият Танев разказа, че е намерил информация за себе си в изтеклите масиви - освен лични данни като ЕГН, налични били и данни за доходите му, за осигуровките, за дружеството, което представлява. 

"Изтеклите данни не са твърде ценни"

„Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация”, каза пред Нова тв друг експерт - програмистът Светлин Наков.

По думите му става въпрос за частични данни от различни информационни масиви. Предположи още, че може да става дума за пробив в компютър на служител на НАП или на Министерството на финансите, който е работил с въпросните данни. 

„Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. Подобни атаки се случват всеки ден, но често те не стигат до медиите. Става въпрос за служител, който работи или в НАП, или в Министерството на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър”, обясни създателят на "Софтуерен университет".

Според Наков "престъплението е станало, когато някой е извадил тези данни, публикувал ги е и е знаел какво прави".