Липса на елементарно приличие и голяма наглост - така зам. главният прокурор Иван Гешев окачестви работата на задържаните днес служители от Държавен фонд "Земеделие".

"Корупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има едно чувство за безнаказаност и липса на елементарно приличие. Което съответно създава едно чувство за несправедливост у българските граждани", коментира заместникът на Сотир Цацаров с ресор корупция.

Той даде кратко изявление, след като по-рано днес Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП (Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“) и със съдействието на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) извърши действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с досъдебното производство срещу Миню Стайков.

Претърсени бяха кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземани се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, гласи съобщението на прокуратурата.

Задържани са шестима служители, които са с мярка за неотклонение от 24 часа. Най-високата позиция сред задържаните е зам.-директор на фонда, другите са шефове на дирекции.

От думите на Гешев се разбра още, че на групата от осем души, задържани в началото на май, са отпуснали около осем милиона лева и са били подготвени плащания за още пет милиона евро.

"Събрани са доказателства и данни, че за да се случи това нещо, му е оказано (на Миню Стайков като лидер на групата, б.р.) съдействие - да кажем по този начин - от лица от ДФЗ, които са нарушили и не са изпълнитили служебните си задължения", поясни Гешев.  

И това, при положение че са били предупредени за нередовността на документите.

"Въпреки че си сигнализиран писмено - ти въпреки това да отпуснеш тези средства! Това за мен говори най-малкото за наглост и липса на елементарно приличие - повтори още веднъж прокурорът. - Трябва да е ясно, че тези времена свършват. Всеки, който не е наясно със себе си и с чувството си за самосъхранение, трябва да понесе отговорност."

Данните са за престъпления по служба от длъжностни лица.

На въпрос на Клуб Z зам. главният прокурор потвърди, че разпитът на бившия вече земеделски министър Румен Порожанов през май е бил част от същото производство. Но макар че всички обвинения са за периода, в който Порожанов е бил шеф на ДФ "Земеделие", за него засега нямало достатъчно данни, за да бъде привлечен като обвиняем.

Клуб Z напомня, че още в първите дни на май т.г. спецпрокуратурата, ДАНС и МВР удариха офиси и иззеха документи от земеделци - бенефициенти на евросредства, които зам. главният прокурор Иван Гешев нарече част от "бизнес империята Карнобат".

Това обаче не бе част от първото дело срещу Миню Стайков, по което той е в ареста от миналото лято. То е заради програмата "Млад фермер". И тогава имаше задържани лица, сред които и реципиенти на средства.

От думите на Гешев през май се разбра, че действията на прокурорите са заради две други европрограми - за развитие на селските райони и за конверсията на лозята. Още тогава медии забелязаха, че акцията - чието продължение са днешните действия, съвпада с 8 май - датата, на която изтичаха 8-те месеца, смятан за "разумен срок" за максимално задържане под стража.

Така се случи очакваното - Миню Стайков, вместо да излезе, остана в ареста по новото досъдебно производство.

Пак през май в спецпрокуратурата бе привикан и Румен Порожанов, който по-късно подаде оставка като земеделски министър.

Извън тази тема той нарече злонамерени и неверни твърденията, че прокуратурата се саморазправя във военното разузнаване.

Както е известно, преди дни държавното обвинение, сезирано от ДАНС, започна наказателно производство срещу бивш и настоящ шеф по обвинение, че предоставили неправомерно достъп до класифицирана информация на 504 лица, нямащи право на това.

Днес Гешев разви тезата, че един от двамата - бригаден генерал Светослав Даскалов или ген. Пламен Ангелов, е бил шофьор в чужбина на виден бизнесмен.

"Не е нормално да ти плащат заплатата българските граждани и шефът на службата "Военна информация" да укаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен, т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес интереси, и този представител на "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни. Ако това не е обидно за един български офицер, то би трябвало да е обидно за българските граждани", коментира Иван Гешев.

Той не уточни дали има състав на престъпление, но било "грозно".