Счупени петолъчки ще бъдат поставени на девет „места на паметта“ в столицата, свързани с комунистическото минало на България. Инициативата е на комитет, в който влизат историците проф. Евелина Келбечева, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов, журналистите Христо Христов и Калин Манолов, бизнесменът Георги Георгиев и адвокат Марио Топчийски.

Звeздите на проекта „Памет за утре“ ще се появят на паважа пред емблематични монументи и сгради на 1 септември тази година – бившия мавзолей на Георги Димитров, Държавна агенция „Архиви“ (където са били арестантските килии на Държавна сигурност), Паметника на жертвите на комунистическия режим (пред НДК), хотел „Славянска беседа“ (първия щаб на Народната милиция), Народното събрание (Партийния дом), ЦК на ДКМС (ул. „Съборна“ 13), Президентството (Държавен съвет), "Отечествен фронт" (бул. „Витоша“ 18) и църквата „Света Неделя“.

Обозначените „места на паметта“ ще бъдат посетени на 9 септември от 99 млади хора, родени след 1990 г. Шествието ще започне в 11 ч. от паркинга пред Държавна агенция „Архиви“ и ще завърши около 14 ч. пред Мемориала на жертвите на комунистически режим пред НДК.

"Площад Славейков"