Нови документи, предоставени на Си Ен Ен, разкриват, че Джулиан Асанж лично е получавал информация, най-вероятно под формата на хакнати файлове, за президентските избори в САЩ през 2016 г., в рамките на поредица от подозрителни посещения на личности в посолството на Еквадор в Лондон.

От доклад на видеонаблюдението на сградата се вижда, че основателят на "Уикилийкс" е бил превърнал сградата в команден център, откъдето бяха извършени мащабни разкрития, които разтърсиха президетските кампании през 2016 г.  

Въпреки че бе ограничен до територията на посолството, Асанж е бил посетен от руснаци и хакери на световно ниво в ключови моменти, а срещите често са траели часове. Той също се сдобил с нов компютърен и мрежов хардуер, за да осигури трансфера на данни само седмици преди "Уикилийкс" да получи хакнатите файлове от руски агенти. 

Тези поразителни детайли идват след стотици доклади от видеонаблюдение и свидетелства на очевидци, събрани от еквадорското правителство с помощта на UC Global - частна испанска охранителна компания.

Те са следили Асанж и са осигурили безпрецедентен поглед към живота му в сградата. Те също добавят нов аспект към доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който изследва методите, чрез които "Уикилийкс" помогна на руснаците на подкопаят американските избори.

От данните се разбира, че Асанж лично е ръководил публикуването на някои файлове "директно от посолството", където живя през последните седем години. След изборите испанската частна компания е съставила списък с връзките на бившия журналист. В доклада се заключва, че "няма съмнение, че има доказателства", че Асанж е имал контакти с руските тайни служби.

Представител на еквадорското правителство потвърди пред Си Ен Ен достоверността на документите, докато от UC Global са отказали да коментират.

Асанж винаги е отричал обвиненията, че работи за Кремъл и настоява, че източникът на разкритията "не е руското правителство и не е друга държава". Той също подчерта, че е щял да публикува негативна информация по адрес на Тръмп, ако му е била предоставена такава.

Вашингтон оповести обвиненията за престъпление срещу Асанж по-рано през тази година заради разкритията през 2010 г. на тайни дипломатически преговори САЩ и военните документи на Пентагона, с които "Уикилийкс" се сдоби, благодарение на Челси Манинг. Британската полиция арестува Асанж през април и сега той излежава една година затвор в Лондон заради това, че си е нарушил гаранцията.

Адвокатите на задържания отказват да коментират, а обвиняемият настоява, че американските обвинения са "най-лошата атака срещу свободата на медиите в нашия живот".

Гост с привилегии

Асанж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където бе обвинен в сексуално насилие, което той отрича да е извършвал.

Тогавашният президент на Еквадор Рафаел Кореа го приема, като обяснява, че така защитава Асанж от "политическо преследване". По този начин държавният глава повиши статуса на страната си на международната сцена и я превърна в основен враг на САЩ в Латинска Америка.

Първоначално дипломатите се надяваха набързо да приемат Асанж в Еквадор. Но планът след това се забави покрай нежеланието на Великобритания да позволи безопасния му преход извън рамките на сградата. Затова той трябваше да се задоволи с продължителен престой. 

    Въпреки че бе ограничен до няколко стаи в рамките на посолството, Асанж запази огромна власт върху положението си. Бе му осигурен бърз интернет и достъп до телефон. Според документите, получени от Си Ен Ен, благодарение на това "Уикилийкс" остава активна.

    Асанж също изпраща специален списък от хора, на които им е позволено да влизат в зданието без да показват документи или да бъдат претърсвани от охраната. За да избегне камерите, бившият журналист дори е посрещал гости в женската тоалетна, според данни на Си Ен Ен.

    По време на престоя на Асанж в посолството, Еквадор наема три охранителни компании, които го държат под постоянно наблюдение. За да запази в тайна срещите си основателят на "Уикилийкс" инсталира собствени звукозаписни устройства и използва машини за заглушаване.

    Трудна се оказва задачата да се контролира Асанж - има сблъсъци между него и охраната и той дори е хвърлял екскременти по стените от яд.

    Асанж поддържа постоянна връзка с официални представители на Еквадор, включително бившия външен министър Рикардо Патино и често използва контактите си, за да заплашва персонала на посолството, според двама представители на еквадорското правителство. 

    През декември 2013 г. посланикът на Еквадор Хуан Фалкони пише писмо до Асанж, в което посочва, че "не може да даваш инструкции, които противоречат на моите". 

    Въпреки търканията през години на Асанж е позволено да остане и той умело използва предоставената му власт, когато правилният момент настъпва - лятото на 2016 г.

    Русия чука на вратата

    До средата на юни 2016 г. Тръмп и Клинтън бяха де факто номинациите на двете големи партии на американската политическа система и те активно се подготвяха за изборите през ноември. Тогава настъпи 14 юни - Националната комисия на Демократическата партия (DNС) оповести, че е била хакната и обвини Русия. Тръмп отхвърли обвинението. 

    Асанж бе зает да работи в посолството. Същия месец той приема 75 визити - почти два пъти повече от средното за месец през 2016 г. Среща се с руски граждани и хакер, който по-късно е включен в доклада на Мълър като потенциален виновник за откраднатите имейли от Демократическата партия.

    Лято 2016 г.: Започва публикуването на данни

    - 14.06.2016 г.: 

    Националната комисия на Демократическата партия обявява, че е била обект на хакерска атака и обвинява Русия.

    - 19.06.2016 г.:

    Асанж моли еквадорското посолство да увеличи връзката му с интернет.

    Персоналът на посолството предоставя на Асанж техническа поддръжка за "пренос на данни" и помага за инсталирането на новото оборудване, според видеонаблюдението.

    - 06.07.2016 г.:

    "Уикилийкс" иска от руски хакери информация за Клинтън, "защото наближава (Националната демократическа конвенция) и тя ще си осигури подкрепата на симпатизанти на Бърни (Сандърс) след като свърши".

    - 14.07.2016 г.:

    Руски хакери изпращат криптирани файлове на "Уикилийкс", наречени "големия архив".

    Асанж се среща с германските хакери Анди Мюлер-Магун и Бернд Фикс.

    - 18.07.2016 г.:

    Започва Националната републиканска конвенция в Кливланд.

    Еквадорски служител в посолството напуска поста си, за да получи пакет извън сградата от дегизиран мъж.

    "Уикилийкс" съобщава на руските хакери, че разполага с файловете.

    - 22.07.2016 г.:

    "Уикилийкс" публикува повече от 20 000 файла на DNC.

    През юни "Уикилийкс" тайно комуникира с руските хакери и Асанж публично обявява намеренията си да публикува нови данни за Клинтън.

    Докладът на Мълър посочва, че руските хакери са прикрили самоличността си, като са използвали "онлайн персони" при комуникацията си с "Уикилийкс", в която са включени имейли и директни съобщения до профила на организацията в Twitter. 

    Асанж провежда поне седем срещи през този месец с руснаци и други личности, които имат връзки с Кремъл, според списъка с посетители.

    Две от срещите са били с руската гражданка Яна Максимова, която не бе открита за коментар пред Си Ен Ен. Почти нищо не се знае за Максимова, което прави трудно да се разбере причината, поради която тя е посетила посолството през юни 2016 г.

    Асанж също провежда в този период пет срещи със старши служители на контролираната от Москва телевизия RT (Russia Today)

    Американските тайни служби са на мнение, че RT "активно си е съдействала с "Уикилийкс" в миналото и е играла значима роля в опитите на Русия да въздейства на изборите през 2016 г., за да може Тръмп да спечели. През 2012 г. за няколко месеца Асанж води телевизионно предаване по RT.

    През 2016 г. шефът на медията в Лондон Николай Богачихин посещава Асанж два пъти, като при една от визитите му остава USB флаш памет, по данни от видеонаблюдението. Тази 5-минутна среща е набързо организирана и е одобрена в последната минута от еквадорското посолство. 

    Богачихин преди се подигра на репортажите за срещите му с Асанж, като публикува "туит", в който призна, че е доставил на основателя на "Уикилийкс" "цяла торба Новичок" (химическото вещество, с което бе извършен опита за убийство срещу Сергей Скрипал).

    Малко след като "Уикилийкс" установява контакт с руски "онлайн персони", Асанж помолил домакините си да увеличат връзката му с интернет. Посолството изпълнява молбата му на 19 юни, като му осигурява техническа поддръжка "за пренос на данни" и помага за инсталацията на новото оборудване.

    В същия ден Асанж и адвокатите му се срещат с еквадорския външен министър Гийом Лонг, според Си Ен Ен. Политикът е отказал да коментира тази история.

    Не е ясно дали Асанж е разказал на еквадорците, че "Уикилийкс" се опитва да намери тайни документи за американските избори. Вашингтон никога не е обвинявал публично Кито в подпомагане на Асанж или Кремъл. 

    Да създадеш хаос от посолството

    С наближаването на изборите някои от служителите по сигурността съобщават, че Асанж публикува част от хакнатите имейли "директно от посолството". Докладът на Мълър изрично подчертава, че "Асанж е имал достъп до интернет от еквардорското посолство в Лондон, Англия"

    Специалният прокурор заключва, че хакери от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия са атакували демократически цели през пролетта на 2016 г. и са премахнали стотици гигабайта информация. Те са създали "онлайн персони" - Гучифер 2.0 и ДСЛийкс - за да трансферират част от файловете към "Уикилийкс" и публично са поели отговорност, като така погрешно се опитва да се изтрие "руската следа".

    Екипът на Мълър отбеляза, че "не може да изключи, че откраднатите документи са били прехвърлени на "Уикилийкс" чрез посредници, които са посетили (посолството) през пролетта на 2016 г.". Асанж призна, че малка група сътрудници са му помогнали отвън, но само за да прегледат всичките имейли.

    Специалният прокурор назова един от въпросните "сътрудници" - германския хакер Анди Мюлер-Магун и добави, че той "може да е помогнал за трансферирането на тези откраднати документи към "Уикилийкс". Докладът на Мълър изглежда съдържа допълнителни детайли за тази възможност, но споменатите части са сериозно редактирани, тъй като съдържат класифицирана информация.

    Асанж познава Мюлер-Магун от години. Хакерът дори му гостува в студиото на RT през 2012 г., като тема на интервюто е бъдещето на интернет и дигиталната поверителност.

    Мюлер-Магун също участва в големи технологични групи и дори е приет за част от ръководния съвет на ICANN - международната организация, която управлява интернет домейните. Той отрича да е разполагал с хакнатите файлове преди публикуването им.

    Хакерът посещава Асанж поне 12 пъти преди изборите през 2016 г. На няколко пъти е придружаван от прочутия германски хакер Бернд Фикс.

    В доклада на Мълър се споменава, че на 6 юли "Уикилийкс" се свързва с руските "онлайн персони" с молба да изпратят всичко "свързано с Хилари" възможно най-скоро, "защото наближава (Националната демократическа конвенция) и тя ще си осигури подкрепата на симпатизанти на бърни (Бърни Сандърс - кандидат-президент на Демократическата партия) след като свърши"

    Триото хакери - Асанж, Мюлер-Магун и Фикс - се събира на 14 юли и срещата им продължава повече от 4 часа. Специалният прокурор отбелязва, че в същия ден хакерът Гучифер 2.0 изпраща криптираните файлове на "Уикилийкс", които носят името "големия архив".

    На 18 юли започва Националната републиканска конвенция в Кливланд. В същия ден еквадорски служител напуска поста си, за да получи пакет извън посолството. Дава му го дегизиран мъж (покрил е лицето си с маска и очила), според снимки от мястото.

    Охранителната компания забелязва случилото се и препоръчва на еквадорското правителство да го смени, но това не се случва.

    В доклада на Мълър се обяснява, че по-късно през същия ден "Уикилийкс" информира руските хакери, че е получила файловете и се подготвя да ги публикува много скоро.

    На 22 юли са разпространени повече от 20 000 файла на DNC и имейлите разкриват, че ръководните фигури в партията са подкрепяли Клинтън и са се опитали да попречат на Сандърс да си осигури номинацията.

    Конвенцията на демократите във Филаделфия е в абсолютен хаос. Вместо да се събере достатъчно подкрепа зад кандидатката на партията (Клинтън) председателката на DNC Деби Шулц е принудена да си подаде оставката.   

    Докато демократите се мъчат да се съвземат Тръмп се включва в играта. 

    "Русия, ако слушаш, надявам се, че ще успееш да откриеш 30 000 имейла, които липсват", заяви той на 27 юли, като визираше имейлите от частния сървър на Клинтън. 

    Мълър добавя, че руснаците са слушали внимателно и са се опитали да хакнат кандидат-президентката едва няколко часа след коментара на Тръмп...

    Следва продължение...

    * Разследването е публикувано в Си Ен Ен, а преводът е на Клуб Z.