"Държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването."

Това обяви бившият здравен министър и лидер на „Консервативно обединение на десницата” Петър Москов в коментар на новите предложения за промени в системата на здравеопазването. Според тях НЗОК губи монопола си, като здравноосигурените ще могат да избират къде да отива здравната им вноска - в Касата или в частни здравни фондове. 

 

Според Москов държавата с тези предложения се опитва да се отърве от отговорността за здравеопазването.

„Въпросът, който убягва, е кой да носи отговорността за системата на здравеопазването. Това е политически въпрос. Отговорът на правителството през предложенията на министерството е: „Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си в сферата на здравеопазването и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът да носи отговорност за системата на здравеопазване. Това е възможно политическо решение”, коментира бившият здравен министър във втория кабинет "Борисов".

Ако набере политическа подкрепа в парламента и в обществото, това може да се превърне в част от нашия живот. Но държавата иска да се отърве от здравеопазването, бяга от решението да създаде ефективност за харченето на нашите пари и бяга от сектора, в който никъде в света няма удовлетворение, допълни Москов.

Според него Кирил Ананиев има желание и воля за промяна, политическото мнозинство зад него обаче – не.

"Това са тежки неща, а ГЕРБ тежки неща не прави", продължи Москов.

Той няколко пъти повтори принципната си позиция защо не одобрява това предложение:

"Заставам на страната на това, че има същностни функции на държавата, те са неотменими - здравеопазване, образование, сигурност, инфаструктруа. Целта на едно управление е да има добра, ефективна, смислена и работеща държава, а не да се прехвърля отговорността на частните фондове".

Москов смята, че единствената причина частен субект да иска да влиза в системата на здравеопазването е намерението му да печели, като добави "който плаща, той поръчва музиката".

Той даде пример с Врачанската болница, в двора на която преди 10 години се появили три частни болници, като "същите хора, които и сега говорят" казвали, че така ще има конкуренция, "ние ще ги контролираме".

"Днес от голямата конкуренция във Враца няма нито една работеща болница", завърши историята си с поука Москов.

Освен принципното си несъгласие с предлагания модел, той зададе и конкретни въпроси:

- Има ли някой отговор на въпроса тези фондове ще поемат ли лечението на български граждани в чужбина, както ги поема сега Касата? А болните деца?

- Ще може ли фонд с 500 хил. души адекватно да поема скъпите онкологични терапии?

- Какво се случва с договорянето на отстъпки, когато влизат нови медикаменти, които ще плаща Здравната каса?

- Какво става с редките болести?

На повече от тези въпроси отговорът е не.

Има нещо, което трябва да се подкрепи в това, което предлага министър Ананиев и това е определянето на основен и здравен пакет, добави все пак Москов.

„НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Ако той се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна”, повтори пак той.