Война между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 няма. Има джавкане по медиите за маловажни въпроси. По най-важните консенсусът между президентството и правителството е забележителен. Така беше през миналата година, когато президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов се изредиха в Москва да правят метани на Владимир Путин.

Така е и днес. Преди дни ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля" гласуваха субсидията за партиите да падне от 11 на 1 лев на получен глас. Днес президентът Румен Радев наложи вето върху безлимитните дарения за партии от бизнеса, но не наложи вето на единия лев. Впечатляващо единодушие! Великолепен достлук! И отвратително лицемерие към партийната система и народната воля!

И ГЕРБ, и президентът заявиха, че се съобразяват с народната воля, изразена на референдум, на който 2,5 млн. българи са гласували "за" това субсидията да бъде 1 лев. Очевидно за институциите гласът народен не е глас Божи, а глас, който им шепне на ухо само това, което искат да чуят. Защото на същия този референдум същите тези българи поискаха и мажоритарен вот за депутати.

По тази тема обаче движение няма. Ни дума, ни вопъл, ни стон от страна на "Дондуков" 1 или "Дондуков" 2. Отнийде взорът надежда не види. Дори преференциалният вот, който все пак е някакъв мажоритарен елемент, продължава да стои осакатен за парламентарни и местни избори, на които е гарантирано, че водачът на листата не може да бъде изместен.

Що се отнася до безлимитните дарения, сиромахомилските напъни на президента са смешни и жалки. Защото, ако има държавна субсидия в разумни граници, то даренията от бизнеса ще отпаднат от само себе си.

Разумното решение е известно - намаляване на субсидията, но така, че да се гарантира съществуването не само на най-големите партии. Това би било едновременно съобразяване с народната воля, грижа за демокрацията и като цяло мъдър държавнически подход. За такъв подход обаче трябват държавници. А не това, което имаме към момента на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.