Ръководството на БСП е приело решение, с което забранява на кандидат-депутатите на партията да водят кампания за преференциално гласуване като злепоставят колегите си от листата. Това каза пред Клуб Z член на ръководството на партията. "Не сме забранили да се води кампания за преференциално гласуване, но сме категорично против това човек от листата да говори срещу останалите кандидати в нея. По този начин на практика се работи срещу цялата листа и се отблъскват избирателите", обясни член на ръководството на партията. От "Позитано" 20 признават, че подобни случаи с техни кандидати има в цялата страна.

Структурите по места са предупредени да следят за подобни действия. Възможно е дори да се стигне до партийни наказания ако някой води кампания, която уронва престижа на колегите му в листата. Какви биха могли да бъдат те ще се решава при всеки конкретен случай.

В БСП обаче имат информация, че в ГЕРБ има забрана за преференциална кампания, макар и негласна. Социалисти разказаха за случаи в страната, при които кандидати от ГЕРБ на по-задни места в листата, са водили кампания за преференциално гласуване, но са били скастрени от ръководството и са я прекратили. Същата била ситуацията и в ДПС.