Най-силният задкулисен играч в Европейската комисия подава оставка, предаде европейското издание на "Политико". Германецът Мартин Зелмайр, който в момента е генерален секретар на комисията, е предупредил номинираната за нейна следваща председателка Урсула фон дер Лайен, че ще подаде оставка в края на идната седмица. 

Официалният му мотив е да предотврати евентуални обвинения за твърде много германско влияние на върха на ЕС. 

Зелмайр е казал пред "Политико", че в понеделник е говорил с Фон дер Лайен:

"Казах й, че този въпрос (за оставката му - б.р.) ще възникне и че тя ще трябва да му отговори независимо от мене", е цитиран да казва Зелмайр пред изданието. "Аз й казах: Най-важното сега е да спечелите това гласуване" (днешния вот на Европейския парламент по кандидатурата на Фон дер Лайен - б.р.).

Фон дер Лайен се нуждае от гласовете на левицата и на либералите, които в предишния парламент остро критикуваха издигането на Зелмайр на поста генерален секретар, т.е. ръководител на цялата администрация на комисията от сегашния й председател Жан-Клод Юнкер. Европарламентът прие резолюция, настояваща той да подаде оставка. Според критиците му, той е бил назначен в нарушение на правилата, защото е прескочил две степени в чиновническата йерархия. В свой доклад по случая европейският омбудсман Емили О'Райли заключи, че в повишението на Зелмайр комисията е действала на ръба на закона. Тя отхвърли изводите, а Зелмайр отказа да напусне поста си.

Преди да стане генерален секретар той беше шеф на кабинета на Юнкер, чиято успешна изборна кампания ръководи през 2014 г. Преди това Зелмайр, по професия адвокат работил във финансови сектор във Франкфурт, беше говорител, а след това - шеф на кабинета на комисарката от Люксембург Вивиан Рединг. Юнкер беше министър-председател на Великото херцогство в продължение на 19 години до 2013 година.

"Политико" цитира Зелмайр, че той няма намерение да остава в Брюксел и че предполага поста му да заеме французинът Оливие Герсан, сега генерален директор по финансовите услуги в Комисията.

"Тази комисия е френско-германски проект и това е добре", казва Зелмайр пред "Политико".