Фейсбук (Facebook) няма да пусне дигиталната си валута Либра, докато не получи регулаторно одобрение. Това е заявил Дейвид Маркъс, който ръководи проекта за криптовалута на социалната мрежа, предаде ДПА.

Маркъс възнамерява да поеме такъв ангажимент писмено в документ, който трябва да бъде предаден на американските конгресмени по-късно тази седмица.
Същевременно финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин предупреди, че дигиталните валути могат да представляват риск за националната сигурност и ще настоява за пълната регулация на предоставящите тази услуга като Калибра (Calibra) - организацията, създадена от Фейсбук за управлението на Либра.

"Не съм спокоен днес. Те и другите имат да свършат още много преди да се успокоя," каза Мнучин, като настоя Фейсбук да се съобразява с всички банкови стандарти. 

Ще се постараем банковата система да бъде защитена, каза той.

Мнучин допълни, че няма да бъде допуснато предлагащите дигитални активи да "работят в сянка", предупреждавайки, че дигиталните валути, като биткойн се използват за незаконни цели.
Не искаме злосторници да използват критовалутите, каза той на пресконференция.
Фейсбук няма да предлага дигиталната си валута Либра, докато не изчистим притесненията на регулатора и не получим съответните одобрения. Това се очаква да каже днес пред американските сенатори Маркъс при първия ден от изслушванията му, пише БТА.