Малайзия ще внесе жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу проекта на Европейския съюз да премахне палмовото масло от европейските биогорива до 2030 година, обяви днес ресорният малайзийски министър Тереза Кок, цитирана от АФП.

Малайзия ще внесе жалба в СТО и се надяваме това да стане до ноември, каза Кок.
Нейната страна е вторият производител в света на палмово масло след Индонезия и бе понесла сериозни щати от тази мярка. Офисът на министъра на правосъдието работи по формулирането на жалбата и Малайзия се надява на сътрудничеството на Индонезия за решаването на този проблем, допълни Кок.

Индонезйиският президент Джоко Видодо обяви в петък намерението си да се противопостави на този европейски проект, който според думите му е "дискриминация". Палмовото масло е стратегическа суровина за страната ни, допълни Видодо.

През март малайзийският премиер Махатхир Мохамад разкритикува желанието на ЕС да намали дела на палмовото масло в биогоривата до нула към 2030 година, заявявайки, че подобна стъпка би могла да доведе до избухването на търговски конфликт. 

ЕС се бори срещу глобалното затопляне и цели да намали емисиите с парников ефект, които водят до промяна на климата. Проектът на Брюксел предвижда да се свият вредните емисии с 30 на сто до 2030 година в сравнение с равнищата им от от 1999 година, за де увеличи делът на възобновяемата енергия до 32 на сто, както и да се повиши енергийната ефективност с 32,5 процента.
За постигането на тези цели ЕС иска да ограничи използването на растителните масла в горивата от възобновяеми източници. Кампанията се ползва с подкрепата на екоорганизации, които настояват да се забрани биодизелът с високо съдържание на палмово масло, рапица и соя. Близо 46 процента от палмовото масло, което се внася в ЕС, се използва за биогорива, припомня БТА.