Понякога е достатъчно да направиш стъпка назад, за да можеш да обрисуваш цялостна картина. Точно това направиха по отношение на Русия двама видни германски експерти в областта на сигурността, пише германското издание "Ди Велт". Резултатите бяха публикувани в специализираното издание “Sirius”.

Хайнрих Браус, работил на ключова позиция относно стратегията на НАТО и Йоахим Краузе, директор на Института за политика на сигурност в град Кил, повдигнаха въпроса какво всъщност цели Русия в Европа с разработването на нов клас ракети със среден обсег, като по този начин взриви ядреното споразумение между бившия Съветски съюз и САЩ.

Двамата експерти стигат до един и същ извод, който се доближава до становището на стратезите по сигурността на Вашингтон: руските ракети със среден обсег на действие и снабдени с ядрени бойни глави не са предназначени за самозащита. Далеч повече става дума за агресивни сценарии.

А именно - чрез бързи конвенционални атаки да се завладеят територии в Източна Европа или в Черноморския регион и след това да ги задържат, заплашвайки с ядрени удари. Както Браус заяви пред неделното издание на “Ди Велт”, Русия се готви за водене на регионални войни в Европа посредством заплахи с използване на ядрено оръжие.

Който през миналите години е проследил агресиите на Москва в Грузия и Украйна, не би следвало да е изненадан от подобна логика.

Най-късно след анексирането на Крим суровите реалности на геополитиката отново са на дневен ред. Въпреки това има една страна в сърцето на Европа, която още е потънала в съня на праведните. След три седмици настъпва краят на ядрения договор със САЩ. Въпреки това в Германия няма и полъх за политически дебат – какви ще са последствията и как би следвало Северноатлантическият съюз да реагира. Според експерти би следвало да се увеличи конвенционалното въоръжаване и така да се помогне за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО срещу руска агресия.

Но със социалдемократите в управляващата в Берлин коалиция това едва ли е възможно. Те са против завишаването на разходите за отбрана на 2 на сто от брутния вътрешен продукт до 2024 г., за което настоява президентът на САЩ Доналд Тръмп. Така федералното правителство не може да изпълни заданието да гарантира сигурността на източния фланг на НАТО.

Подобно поведение е безотговорно. Също и толкова опасно, както и изцепките на Тръмп спрямо НАТО. Защо? Ако по време на агресия волята и способността на трансатлантическия съюз попаднат под съмнение, това ще окуражи всесилните в Кремъл. Така война на Русия срещу европейска държава става все по-реална.