Руски гражданин, женен на българка, чиито родители живеят в България. Това е профилът на хакера, точещ данни от сървъри на НАП - според писмо, публикувано от Нова тв, за което се твърди, че е от самия хакер, който преди ден е изпратил сигнала с линк към 11 GB данни на милиони граждани и фирми. Доказателство и гаранция, че става дума наистина за отговорния за теча на данни човек - няма.

[[nid:85509]]

Кибератаката над информационни масиви на приходната агенция вече е потвърден от българските институции, тече и разследване.

„С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви“, пише в цитираното ново писмо.

Разказът от името на хакера продължава с това, че течът на данни се случва от 11 години насам.

"Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, се казва още в имейла. И още:

​„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, предупреждава неизвестният мъж.

Въпросното второ писмо е било изпратено до още две медии - бТВ и "Капитал", става ясно още от съдържанието му.