Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата изпълнител на строителните дейности по проект Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", ако откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Искането идва месеци след утихването на скандала, придобил популярност като "Ало, Банов съм".

"Многократно в последните няколко месеца сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети. Затова ще предявим претенция по съдебен ред за неизпълнение към строителя", цитиран е в съобщението министърът на културата Боил Банов.

Днес се е провела среща между представители на Министерството на културата и Столичната община. На проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта.

"Очакваме строителят да изпълни своя ангажимент и да се задейства съответната клауза по закон за спазване на гаранцията", е заявил и заместник-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов.

На срещата са присъствали още главният архитект на Столична община Здравко Здравков, заместник-директорът на Регионален исторически музей - София инж. Борис Чилев и проектантът по проекта комплекс "Сердика" арх. Христо Генчев. На нея е била обсъдена възможността след допълнителния анализ от страна на Генчев при необходимост да представи проектантски решения, които ще засилят устойчивостта на конструкцията около куполната част и отводнителната система.

"По време на разговорите беше постигнато съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време. В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД "Антична Сердика", изпълнила обекта", съобщават още от Министерство на културата. 

Според министър Боил Банов проблемът можел да бъде разрешен "до дни".

Иначе че Ларгото "прокапа" и се "пропука" е известно още от 2017 година.

Министерството и ДЗЗД "Антична Сердика" вече се съдят - за забавяне на дейностите, като до момента компанията успешно печели делата. Всъщност, именно това забавяне бе в дъното на скандала с Ларгото, след като малко преди евровота през май от БСП изнесоха в публичното пространство записи с обвинението, че Банов (тогава зам.-министър) е опитал да прикрие фирмата за въпросното забавяне.

Така през февруари и втората съдебна инстанция - Апелативният съд в София, отхвърли жалбата на МК срещу изпълнителя на ремонта. Искът бе за 754 000 лв. Той не само бе отхвърлен, но и министерството бе осъдено за заплати 48 000 съдебни разноски. Апелативният съд потвърди решението на Софийския градски съд.