СТРАСБУРГ

Социалистите и консерваторите в Европарламента най-вероятно ще решат дали Урсула фон дер Лайен ще бъде избрана за председател на Еврокомисията.

Това стана ясно броени минути преди началото на гласуването в пленарна зала в Страсбург тази вечер.

Германската християндемократка се нуждае от гласовете на 50%+1 от евродепутатите. Фон дер Лайен трябва да бъде подкрепена от 374-ма души от общо 747. Евродепутатите са 751, но четирима от тях засега нямат възможност да заемат местата си.

Либералите от „Обновете Европа“ решиха да подкрепят германската кандидатка, съобщи пред Клуб Z българският евродепутат Илхан Кючюк. Тази сутрин при изслушването на Фон дер Лайен френските либерали дадоха да се разбере, че ще я подкрепят. А тяхната делегация е най-многобройна в редиците на ОЕ – 21 души. Още повече, смята се, че самият френски президент либерал Еманюел Макрон стои зад Фон дер Лайен. Либералите са третата сила в ЕП и основен балансьор след изборите през май. Броят на техните евродепутати е 108. Привечер обаче лидерът им Дачиан Чолош съобщи, че петима от съпартийците му ще бъдат "против".

Съвсем естествено, Урсула фон дер Лайен има подкрепата на своята Европейска народна партия (ЕНП). Това е първата сила в ЕП - разполага със 182-ма депутати.

По-сложни са нещата при социалистите. Те имат 154-ма депутати, но са твърде разделени. Левицата не излезе с обща позиция за или против германската министърка на отбраната. Главна причина е визията на Фон дер Лайен за правовата държава. Против нея възроптаха социалистите от страните от Вишеградската четворка.

Твърдо за Фон дер Лайен ще гласуват испанските социалисти, съобщиха за Клуб Z близки до тях източници. Те имат най-голямата делегация в групата на социалистите и демократите (СиД) – 20 души.

Категорично против Урсула фон дер Лайен обаче са сънародниците й от Германия в редиците на левицата, както и фпенските им съпартийци.

Евродепутатите от БСП също ще гласуват „против“, съобщи специално за Клуб Z председателят на делегацията им Петър Витанов.

4 политически групи се обявиха против Фон дер Лайен. Първо това направиха „Зелените“/Европейски свободен аланс (ЕСА), радикалите от Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) и крайната десница от „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Днес към тях се присъедини групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Те са силно разгневени от факта, че на два пъти евродепутати от други партии попречиха на бившата полска премиерка Беата Шидло да оглави Комисията по заетост и социални въпроси в ЕП. По-късно обаче стана ясно, че няколко полски евродепутати консерватори все пак ще покрепят Фон дер Лайен.За нея ще бъдат представители от Словакия и някои други държави.