Американският президент Доналд Тръмп каза днес, че не е расист, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп заяви това във връзка с публикациите си в Туитър, в които призова четири демократки от Конгреса, които произхождат от малцинствата в САЩ, да се завърнат в страните, от които произхождат.

Според американския президент коментарите му в социалната мрежа не са били расистки и в него няма грам расизъм. Тръмп освен това призова републиканците да не падат в капана на демократите, които искат да го представят като расист. 

В същото време Камарата на представителите на американския Конгрес, където демократите имат мнозинство се готвеше да осъди в незаконодателна резолюция изкадванията на Тръмп, предаде Ройтерс.

Евентуална републиканска подкрепа за резолюцията обаче би означавала, че президентът е преминал червена линия, коментира агенцията.

Днес Тръмп възобнови атаките си срещу демократките от малцинствата с нов туит:

"Тези Туитове НЕ бяха Расистки", написа президентът с характерния му правопис. "Няма нищо расистко в мене! Така нареченото гласуване, което ще се проведе, е мошеническа игра на демократите. Републиканците не бива да показват "слабост" и да паднат в техния капан".

 

 

Той обвини, четирите представителки, че "мразят нашата Страна". Той не ги спомена поименно в първоначалните си туитове, но днес го направи.

Става дума за Александра Оказио-Кортес от Ню Йорк, Илхан Омар от Минесота, Айана Пресли от Масачусетс и Рашида Талиб от Мичиган.

Демократи и други критици на Тръмп днес определиха квалификациите му като "расистки" и "ксенофобски" и целящи да разделят американците.

Неколцина републиканци също осъдиха бележките на президента. След британската министър-преседателка Тереза Мей, днес и претендентът за поста й Борис Джонсън определи езика на Тръмп като "напълно неприемлив", а бившия шеф на комуникациите в Белия дом Антъни Скарамучи каза пред Би Би Си, че човек може да си помисли, че президентът "се превръша в расист".  

В същото време администрацията обяви нови мерки за ограничаване на имиграцията, предаде Ройтерс. Те забраняват на имигрантите да кандидатстват за убежище на южната граница на САЩ и изискват от тях да потърсят първо закрила в трета страна, през която са минали към Съединените щати. 

Американският съюз за граждански свободи нарече мярката "абсолютно незаконна", а Върховният комисариат за бежанците на ООН заяви, че е "дълбоко загрижен", че тя "ще изложи на опасност уязвимите семейства".