Украйна арестува опасен компютърен хакер, който е издирван с години от САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шефът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов съобщи днес, че Михайло Ритиков е задържан в Одеса при операция, извършена в координация с Великобритания и САЩ.

При акцията е открит компютърен център с близо 150 сървъра, каза Баканов. Той отбеляза, че проучването на оборудването показва, че някои от сървърите са действали под "контрола и опеката на руските специални служби". Русия не е коментирала обвиненията.

Срещу украинския гражданин Ритиков през 2013 г. в САЩ е издаден обвинителен акт за ръководене на усъвършенствана хакерска система, чрез която са откраднати най-малко 160 милиона номера на кредитни и дебитни карти, както и данни на световни компании. По това време според прокурор от Ню Джърси това е една от най-мащабните кибератаки на територията на САЩ, като са засегнати и европейски гиганти. Щетите са за над 30 млн. долара - по предварителни изчисления. Сред засегнатите са информационните системи на корпорации като 7-Eleven, Carrefour, JCP, Hannaford, Heartland, Wet Seal, Commidea, Dexia, JetBlue, DowJones, Euronet, Visa Jordan, Global Payment, Visa, Diners Singapore, Ingenicard.

В следствие на източването на данни пари са били присвоявани от банкомати на много места по света - САЩ, Канада, Великобритания, Естония, Русия, Турция. 

Пак по този случай шефът в украинските служби Баканов заявява, че се предполага, че Ритиков е държал 40% от "тъмната мрежа" (dark web) за рускоговорящи. 

Въпреки задържането на хакера, какво следва засега не е ясно, защото между САЩ и Украйна няма договор за екстрадиция, отбелязва АП.