"...Такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания, умения, че ако работи за държавата... Просто уникални мозъци имаме и много е важно такива хора да имаме възможност да ги ползват службите и ние самите, а не да ни нанасят такива щети, а да работат в полза на държавата.."

Така премиерът Бойко Борисов коментира случая с хакерската атака срещу НАП и това, което се знае за задържания 20-годишен младеж от София, за когото МВР твърди, че има доказателства за съпричастност към атаката. От думите на премиера се разбра, че прави заключенията за качествата на заподозрения хакер от това, което му е докладвано в хода на разследването.

 

"Просто такива вълшебници, страхотни мозъци имаме...", продължи Борисов и се обърна към министъра на финансите Владислав Горанов, че трябва да се търси начин държавата да може да си позволи да привлича такива таланти да работят за нея, а това значи и много добро заплащане. 

Бойко Борисов похвали специално МВР и ГДБОП за работата им. И отбеляза, че за щастие и в службите има служители с познания. 

Има и стари служители, заплатите са ниски и за честта на пагона го правят - обясни премиерът и отново допълни по адрес на задържаното момче - Срещу нас имаме уникални деца, защото той е младеж, просто уникален...

Премиерът изрази съжаление за това, че са се намерили политици, които искат оставки (първи оставката на министър Горанов, който е принципал на НАП, поискаха от "Демократична България" - б.р.)

"Съжалявам, разбира се, тези политически субекти, които само чакат нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП, отворена система е да улеснява гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства. Срещу нас имаме уникални деца на световно ниво".

 

Горанов: Той вероятно се чувства победител

По-късно и финансовият министър Владислав Горанов коментира личността на заловения хакер: "Той вероятно се чувства победител".

"Такива интелигентни, умни хора трябва да се фокусират в градивна посока", добави Горанов.

"Всеки има право на личен избор, но не мисля, че такава постъпка трябва да бъде героизирана. Ако аз бях на негово място, щях да поскажа как да бъде отстранен дадения пропуск. Ако искаме да живеем в правова държава, трябва да спазваме правилата", каза още министърът.