Франция ще подкрепи румънската кандидатка Лаура Кодруца Кьовеши за стане първият публичен прокурор според лидера на либералите в Европейския парламент, групата, която включва евродепутатите от партията на френския президент Еманюел Макрон, съобщава "Политико".

"Френското правителство ще информира Съвета (на ЕС) в близко бъдеще, че е решило да подкрепи Лаура Кодруца Кьовеши", каза румънският евродепутат Дачиан Чолош, който е лидер на групата "Обнови Европа", цитирайки "неотдавнашна информация".

"Надявам се, че това ще отвори пътя за решение в тази посока", е казал той пред репортери в Европейския парламент в Страсбург във вторник.

Френски представител, близък до Макрон, е потвърдил, че Париж възнамерява да подкрепи Кьовеши, която се прослави като шеф на борбата с корупцията в страната си и преследва много висши политици.

Досега Франция подкрепяше своя кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер. В неотдавнашно интервю с "Политико" той каза, че няма намерение да се оттегля от състезанието. Говори се обаче, че той е фаворит за висш пост във Франция, пише изданието.

Говорител на френската дипломатическа мисия в ЕС каза пред "Политико": "Не мога да потвърдя нищо засягащо Бонер за момента".

Кьовеши и Бонер са финалните кандидати да оглавят новата Служба не европейския главен прокурор, която трябва да преследва престъпления срещу финансовите интереси на ЕС. Досега Кьовеши има подкрепата на Европейския парламент, докато Бонер беше фаворит на Съвета на ЕС, който се състои от представители на правителствата на държавите членки.

Още не е ясно дали Кьовеши ще получи поста, ако Франция прехвърли подкрепата си за нея, пише "Политико". Тя няма подкрепата на румънското правителство и други страни също могат да се противопоставят на кандидатурата й, пише изданието. Кандидатите за длъжността се третират като индивидуалности, а не като национални представители, така че не е необходимо да имат подкрепата на техните столици.