За България процесът по привличане на инвестиция от "Фолксваген" не е приключил, докато няма подписан договор. Въпреки решението на германския автомобилен концерн да продължи приоритетно преговорите си с Турция, с която страната ни е в конкуренция. 

Това се разбра от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов след среща в Министерския съвет с организацията "Автомобилен клъстър" с председател президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев. Срещата е била при премиера Бойко Борисов. 

И бившият държавен глава обяви, че "за нас процесът не е приключил". По думите му е отромен успех само по себе си това, че България е финалист в обявената от "Фолксваген" процедура за избор на локания на нов автомобилен завод. 

"Ние дойдохме да благодарим за всичко, което правителството направи. Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си в България да се случват толкова стратегически инвестиции. Това, че сме на финала с страна като Турция е огромен успех за България“.

Плевнелиев продължи: 

„Научихме много, разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерн на "Фолксваген" и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави"

Плевнелиев поясни, че автомобилният клъстер е създаден през 2012 г. като тогава е имало 30 компании в България в сектора, с 2 млрд, лв. оборот и 9000 работещи.

„Днес в автомобилостроенето работят над 60 000 човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лева. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбициозни да постигнем повече“, заяви Плевнелиев.

Той избро и други сфери, извън темата с "Фолксваген", по които клъстърът се е разбрал с правителството. Например разработване на конкретни проекти за въвеждане на 5G, трасета за тестване на автономни автомобили. Ще има и законодателни промени, нови проекти се очаквали и в "София Тех Парк", и по отношение на това, че България ще е една от локациите за изграждане на суперкомпютър на територията на ЕС, и свързани с образованието - за да имаме достатъчно подготвени кадри за сектора в бъдеще.

"На летище „Доброславци“ ще изградим тестово трасе за автономни автомобили и 5G мрежа."

Договорихме се, че ще бъде изработена в рамките до два месеца стратегия за развитие на автомобилостроенето в България. В тази стратегия ние ще интегрираме всички необходими инструменти за държавна подкрепа, помощ на национално ниво и общинско ниво и еврофондове,така, че да се удвои броят на заетите“, отбеляза Плевнелиев.

България има амбицията да развива нови индустриални зони в следващите 2-3 години, заяви на свой ред вицепремиерът Томислав Дончев след срещата. 

„България има съществуващи индустриални зони, които се развиват изключително добре. България има амбицията да развива нови индустриални площи, следващите 2-3 години“,поясни той.

И заяви, че комплексът мерки, които е необходим, за да се развива страната в автомобилостроенето, не се планират, а се правят към момента.

„Има и амбицията в следващите години да отделяме по няколко милиарда годишно в сферата на научните дейности и иновации. Това ще е от изключително значение за българската индустрия“, каза още Дончев.