Матео Салвини в Москва – по темата се появи камара от снимки. На всяка от тях италианският вътрешен министър и вицепремиер се усмихва. С гордост повечето е поствал самият Салвини. Та нали често е бил в руската столица – на Червения площад, като че ли е турист, коментира швейцарският вестник “ТагесАнцайгер”.

На друга снимка е с тениска с надпис “Владимир Путин”. Руският президент на тениската е във военна униформа и със строг израз на главнокомандващ. Салвини обаче е усмихнат с вдигнат десен палец. Подобна снимка на Салвини имаше и в Европейския парламент, когато той протестираше срещу санкциите, които Западът наложи на Русия заради анексирането на Крим.

Сега обаче близостта с Москва може да му излезе скъпо. Все още не е ясно дали е заради политическата му наивност или поради престъпни финансови операции в полза на неговата партия. Налице е подозрение, че е сключил нефтена сделка с Русия в размер на 65 милиона долара, които са постъпили в партийната каса. Ако това се докаже, ще е достатъчно разследващите да му вземат главата.

Трябва да си го представиш: дяснопопулистка европейска управляваща партия, която всекидневно проповядва суверенитет и клейми Брюксел като командна централа, продава страната си на Кремъл. Това би могло да помете Салвини, макар досега да се смяташе, че никой и с нищо не може да му навреди. Сега вестниците препечатват неговите стари снимки от Червения площад.

90-годишен обяснява на италианците външната политика

Връзката на Рим с Москва не е откритие на Салвини. Преди, по време на студената война PCI (италианската компартия Partito Comunista Italiano – б. р.) беше най-голямата комунистическа партия на Запад. Лидерите й непрестанно пътуваха до Русия. Когато Путин дойде на власт, беше установена силна връзка с италианската десница, макар Италия да се обяви за антлантизма.

Цар Путин се разбираше прекрасно със Силвио Берлускони.

«Двамата бяха в отлични отношения», казва Серджо Романо, на когото може да се вярва.

Романо, който е на 90 години, преди е бил посланик на Италия в НАТО, също в Париж, Лондон и Москва. След като излезе в пенсия, той разяснява на италианците външната политика.

«Салвини налива вода в мелницата на Путин», сочи Романо.

Според него Салвини бил фен на стопанина на Кремъл и правел всичко възможно, за да се снима с него. За Путин пък Салвини бил едно от много средства, които прилага, за да навреди на Европейския съюз. Може дори да се каже, че Салвини е пуделът на Путин. За това свидетелстват и снимките му на Червения площад.

В Италия се питат защо точно сега се появиха снимките на Салвини от Москва. Според наблюдатели Кремъл е бил раздразнен от сближаването на Салвини с президента на САЩ Доналд Тръмп, когото италианецът нарече «моя велик идол».

Както и да е. Външнополитическите дилетанти в Рим на световната сцена са некадърници. Това е огромен риск за Италия.