Фрапиращ случай на съдебен спор по Закона за наследството споменава Инспекторатът на ВСС (ИВСС) в поредния си отчет за установяване на нарушения по правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок.

Жалбата до контролния орган на правосъдната система е подадена от ответника по гражданско дело, започнало през 1993 г. То е било не срещу нацистки военнопрестъпници или за опита за убийство на папа Йоан-Павел II - както може да се предположи по времетраенето му, а по чл. 30 на Закона за наследството: когато един от наследниците не може да получи пълния размер на частта си поради завещания или дарения и иска намалението им до размера, необходим, за да си допълни своя дял. В случая - сестра иска да намалят размера на брат й.

Фактологията:

Както личи от доклада на Инспектората, производството по въпросното гражданско дело, започнато в началото на 90-те, е продължило само на първа инстанция - Софийски районен съд, повече от 19 години и 2 месеца.

От декември 1994 г. до март 2009 г. то е било спряно обаче, за да се реши друг спор между наследниците, в който също са допуснати забавяния... По-конкретно - то се влачило 9 години и 8 месеца. 

Освен това обаче в "основното" дело, за което става въпрос, също били допуснати забавяния. Преюдициалното гражданско дело, заради което било изчакването, привършило с окончателно решение на съда на 21 март 2002 г., а основното производство, което уж го изчаквало, било възобновено едва... на 23 март 2009 г., т.е. след 7 години.

"На следващо място в това производство са насрочени 14 съдебни заседания, като 5 от тях са отложени поради нередовно призоваване на страни, а други 8 - за събиране на доказателства", пишат в доклада си за катастрофалното дело проверяващите.

Образуваното през 2012 г. дело на втора инстанция продължило 5 години и 9 месеца. Софийският градски съд на свой ред провел 10 заседания, които били насрочвани в интервали от 4 до 8 месеца (?!).

Явно наследниците са имали вид на търпеливи хора, защото след всичко гореизредено за капак решението по делото им било произнесено 1 година и 7 месеца след смятания по ГПК за разумен срок от 30 дни.

Иначе - ако прочетем самото съдебно решение - наследството не е за подценяване: идеална част от сграда-базар в София, друга от апартамент на първия етаж над магазините в сграда на бул. "Янко Сакъзов", дворно място с площ от 1815 кв. м и масивна сграда с площ от 256.20 кв. м, представляваща бивша оцетна фабрика на гара Елин Пелин, дворно място с площ от 1033 кв. м с паянтова сграда, от която 161 кв. м жилищни помещения, и 286 кв. м бивши складови помещения, представляваща бивша оцетна фабрика с. Казичене, и на финал - дворно място и сгради, които са бившата спиртна фабрика в пловдивското с. Катуница.

Историята с наследството е призната от ИВСС за едно от правно аргументираните и уважени 86 заявления от 271 изпратени само през периода 1 април - 30 юни 2019 г.

Още за други констатирани фрапиращи забавяния може да прочетете тук.