Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и да затворим тая „нема такава държава“? Абе, къде живеем, бе?

Хакването на сървъри на НАП и разпространяването на личните данни и финансовата история на над 5 милиона граждани и фирми се оказа положителна новина за министър-председателя. 

"Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро“ - това е първият коментар на Бойко Борисов за чутовния гаф.

Нелогичен коментар вместо логични оставки. Това се случва в „нема такава държава“.

Всъщност този коментар би бил много подходящ за рубриката на „Евронюз“ No comment.

Сега, аз не знам дали хакерът е задържаният 20-годишен младеж. Вчера беше хакер от Русия, който неслучайно е разпространил личните данни на българите в деня, в който правителството е подписало сделката за Ф-16. Това беше версия не на кого да е, а на вътрешния министър на страната Младен Маринов. Много ми е любопитно днес вътрешният министър стои ли зад тази си версия? 

Друг е въпросът може ли вътрешен министър да развива подобна хипотеза в публичното пространство, без каквито и да е било доказателства? И носи ли отговорност, ако тя се окаже невярна?

„Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата“, обърна се днес Борисов към Владислав Горанов.

Не. Горанов вече няма какво да помисли, вече трябва да си подаде оставката

Защото един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третия път се чупи. Горанов първия път заживя безвъзмездно в апартамент на бизнесмен, втория път отпусна партийна субсидия от 13,23 лв. на глас, и третия път – като принципал на НАП, допусна от нехайство или бездействие безпрецедентния теч на данни.

Само ще ви кажа, че вчера френски министър подаде оставка, след като беше изобличен, че е ползвал държавни средства за луксозни вечери. За вечери, бе, за вечери! Но това се случва в нормални страни, а не в „нема такава държава“.

Вчера Горанов изрече и чутовна глупост:

„Ако данъчните не предлагаха електронни услуги, нямаше да има теч на данни“. 

Страхотна, напредничава мисъл. Да, то и ако нямаше земетресения – Горанов щеше да си живее в собствения апартамент, ама...

Въобще, явно за Горанов и правителството най-добре ще е да не ползваме компютри, а НАП да държи цялата информация на хартиени листове, в тонове папки. Даже нещо повече - вместо листове, от сега нататък НАП може да ползва пергамент. 

А след като се въведе тая форма на съхранение на данните, ще се добави и сериозна защита – денонощно централата на НАП ще бъде охранявана от кръжащ наоколо Ф-16. Оп, не - в хода на логиката трябва да е делтапланер, а защо не бял гълъб.

Премиерът Борисов днес поиска добрите бели хакери да работят за държавата. Е, при него наистина има напредък – преди 8 години пращаше IT специалистите да стават овчари.

„...И така се търси агнешко месо, и овчо в цяла Европа, че просто... Ама той нямал, защото бил IT специалист“, каза тогава Борисов. 

Разбира се, държавата може да похарчи над 2 милиарда лева за неработещо електронно правителство, но не може да наеме кадърни и можещи хора, които знаят как да опазят данните на българите и как да не падат Имотният регистър за дни и Търговският регистър за цял месец.

Държавата може да наеме в НАП тайни клиенти, които да друсат хоро и да дебнат баби за лев и петдесет. Държавата може да наеме в НАП и тайни клиенти, които да се друсат на вълните на гей круиз и да дебнат Сашо Пе*ерашо. 

Абе, къде е Мишо Константинов

Държавата може да наеме и Мишо Константинов. Абе, къде е Мишо Константинов? Нали „Информационно обслужване“ АД обслужва и системите на НАП? Тая сутрин изненадващо не беше в блоковете на телевизиите, а точно сега много ми липсва неговата експертиза. Да каже с „щракалка“ ли хакнаха сървърите на НАП. Да каже кой носи отговорност – човекът или машината? Ама го няма – скрил се е като руски хакер-български зет.

Всъщност, уважаеми сънародници, това вече дори не е смешно. Не е смешно и като знам какво ще последва. Разбира се, няма да има оставки. Нещо повече – управляващите ще „преобърнат файла“ и ще употребят грандиозния си провал в своя полза. Как ли?

Сега всякакви депутати и присъдружни журналисти, политолози и експерти ще кажат:

„Ето, видяхте ли как хакнаха НАП! Ако има електронно гласуване – така ще хакнат и вашия глас. И машинно гласуване, ако има – пак така ще хакнат вашия глас. С щракалка от руски домейн.“ 

А, да - вчера българските зетьове и снахи в Народното събрание вече хакнаха на първо четене машинното гласуване и оставиха да има само и единствено ултрамодерното гласуване с по един метър хартиена бюлетина. И ако не знаете – това се случва в „нема такава държава“ точно 50 години след като американците кацнаха на Луната. 

Ами, хак да ни е, щом търпим всичко това.

Накрая на тоя дълъг текст, искам да ви напомня едно съобщение на НАП до гражданите отпреди 3 месеца. Припомням съобщението: 

„Уведомяваме Ви, че ще осъществим постоянно наблюдение върху поведението на лицата, за които има данни за получени доходи“. 

Внимавайте – вие не сте хакер и НАП ви следи.

---

Коментарът е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.