Европейската комисия обяви днес намерение да публикува редовен годишен доклад за спазването на принципа за върховенството на правото, който да обхваща всички държави членки.

"За да предотврати появяването на проблеми, свързани с върховенството на закона, Комисията реши да създаде цикъл за преглед на принципите на правовата държава, включващ годишен доклад за върховенството на закона, който обхваща всички държави членки на ЕС", се казва в съобщение на институцията.

Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Комисията, в чийто ресор е тази проблематика, заяви, че принципите на правовата държава, които са от основно значение за функционирането на ЕС, са била заплашвани в последните години в различни държави членки, които не спомена поименно.

"Европейската комисия оказа твърда съпротива на тези нападки с инструментите, с които разполага, и ще продължи да го прави в същия дух. Днес решихме да увеличим още инструментариума си, с който да популяризираме, защитаваме и прилагаме върховенството на закона“, каза Тимерманс, който беше един от неуспелите кандидати за председател на следващата комисия.

Против него се обявиха консервативните и евроскептични правителства на Полша, Унгария, Италия, с които той беше в конфликт по различни въпроси, засягащи правосъдието и върховенството на правото.

До момента Комисията има специален мониторингов механизъм за правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния, който е в сила от 2006 г. Сегашната комисия, начело с председателя Жан-Клод Юнкер обеща да приключи с него до края на мандата си, който настъпва на 31 октомври т.г. Условието е двете страни да изпълнят всички препоръки, които са им направени по показателите на наблюдението. Доклад по темата се очаква до есента.

Освен споменатия механизъм, през 2014 г. Комисията създаде т.нар. Рамка за върховенство на закона, която предвижда няколко степени на наблюдение за спазването на този принцип от отделни страни членки. Последната от тези степени може да доведе до процедура за ограничаване на членските им права съгласно член 7 от договора на ЕС. Обект на такава процедура по предложение на Тимерманс в момента е Полша, а Европейският парламент по-рано призова тя да бъде започната и срещу Унгария, но решението по въпроса е в ръцете на държавите членки.

Критиците и на двата споменати мониторинга смятат, че те са дискриминационни, защото не третират с еднакъв стандарт всички държави членки, а сочат с пръст само някои от тях. Утвърдената вчера от Европейския парламент бъдеща председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да въведе редовен мониторинг за спазването на върховенството на закона за всички страни в ЕС. Това беше едно от главните условия, за да получи тя подкрепата на групата на либералите в Парламента "Обнови Европа". Според медийни съобщения, в консултациите с парламентарните групи преди гласуването Фон дер Лайен се е съгласила да назначи Тимерманс за свой първи заместник със същия ресор.

"Тази допълнителна система ще спомогне за ранно откриване на възникващи проблеми в областта на върховенството на закона, където и да се появят. Комисията ще задълбочи своя мониторинг по събитията, засягащи върховенството на закона и приканва всички държави членки да участват във взаимния обмен на информация и диалог, включително чрез мрежа от национални звена за контакт", се казва още в съобщението. "Годишният доклад следва да бъде съпроводен от целенасочени последващи действия на Парламента и на Съвета. Също така, Комисията ще доразвие информационното табло на ЕС в областта на правосъдието и ще засили диалога с другите институции на ЕС, държавите членки, европейските политически партии и заинтересовани страни".